Yönetici İnsanları IV

Yönetim için dünyaya gelen insanlar

Previously on Yönetici İnsanları (I, II, III)
İletişim Yönetimi

Ofis Ortamı Yönetimi

Toplantı Yönetimi

Çalışanlarla İlişki Yönetimi

Network / İlişki Yönetimi

Kişisel Gelişim Yönetimi

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medya dünyasında varlık göstermek her modern profesyonel yöneticinin to-do-list’inde yer alan ve ziyadesiyle kredisi olan bir eylemdir.

Facebook

* Profesyonel yönetici, öncelikli olarak Facebook’ta malzeme (Çalışanları ne paylaşmış?, Kıçını, başını açan var mı? İş seyahatinde birbirine yakınlaşıp alkol düzeyini aşmış, alem fotosunu koyan var mı?  Birlikte olduğu biri var mı? İlişkileri ne düzeyde ? İş performansını etkiler mi? Hangi mekanlara gidiyorlar, hangi mekanlarda yiyip içip eğleniyorlar? Aldıkları maaş ile bunu nasıl yapıyorlar? Gizledikleri bir şey var mı? vb.) toplamak amacı ile hesap açar.

* Facebook hesabında özel hayatına dair herhangi bir şey paylaşmak (türev aldığın masa, üzerinde çokomel kağıdı düzleştirdiğin kitaplar, sevdiğin insanların ayak numaraları, eşinin, dostunun dişlerinin panaromik röntgenleri vb), tarlada çamura batan traktörü çıkarmaya çalışırken iş mülakatı daveti telefonunu açamamaktan farksızdır.

* Facebook üzerinde herkesin, her paylaştığını “like etmek” hiç profesyonel değildir. İşe dair haberleri (satın alma, birleşme lansman vs), herkese katma değer sağlayacağı düşünülen makaleleri,  network geliştirmek istenen kişilerin paylaşımlarını, kendinden daha kıdemli olan kişilerin paylaşımlarını “like etmek” puan kazandırır.

* Profesyonel yöneticinin Facebook hesabına koyulacak olan profil fotoğrafı tercihen: “Ofiste, business causal bir kıyafet ile, ayakta, popo hafif bir şekilde çalışma masasına dayanmış (ama mal gibi çalışma masasına oturulmamış), kollar bağlanmış, business tebessümü ile, arka fonda abartmadan şirketin hangi şirket olduğunu gösteren logo, bayrak, poster vs görünecek, şirketin en güzel yeri olacak (ulan herif ne güzel yerde çalışıyor lan biz de keşke buralarda çalışabilsek dedirtecek), dayanılan masada mutlaka özgün malzemeler (He-Man, Voltron robotları, Star Wars’ın kimsede olmayan koleksiyon parçaları, özel defterler, şık bir maket araba, özel bir maket uçak vs olacak)” şekilde olmalıdır.

* Profesyonel yöneticinin Facebook profilindeki paylaşımlar, kesinlikle herkese açık olmamalıdır.  Profesyonel yönetici, arkadaş listesinde yer alan kişileri doğru bir şekilde segmente eden ve bu segmentasyona göre paylaşımlarını filtreleyen ve bu süreci etkin bir şekilde yöneten kişidir.

* Profesyonel yöneticinin Facebook profilindeki “Friend request” taleplerinde “Unread request” sayısı en az 78 olmalıdır. Mutlaka “Bir çok insan akın akın benimle arkadaş olmak istiyor. Ama bunlar kim bakmaya bile fırsatım yok” mesajı verilir.

* Profesyonel yöneticinin Facebook profilinde “People You May Know” bölümünde Facebook tarafından önerilen kişilerin hepsi üst düzey yönetici, etkili insanlar, cemiyet hayatı insanları ve popüler kişilikler olmalıdır.

* Profesyonel yönetici Facebook üzerinden kesinlikle mesajlaşmaz. Kendisine gelen mesajları okumamak, değerlendirmemek, profesyonel duruşun gereğidir.

* Profesyonel yöneticinin Facebook Chat kullanması; kaliteli ve profesyonel şirket arabasının arkasına, içi, hacminin beş katı ve iplerle zar zor bağlanmış saman dolu bir römork takıp işe gelmekten farksızdır.

* Profesyonel yöneticinin Facebook profilinde: “Kedi, köpek, komodo ejderi, kirpi, bebek, düşme kalkma atlama, apaçi dansları, romantik şarkı klipleri, Arif’in Manchester’a attığı gol, Messi’nin küçükken burnunda çevirdiği top” gibi videoları paylaşması; üst düzey bir toplantı için gittiği şirkette toplantının ortasında yüksek sesle “Hela nerde toprağam?” diye sormasından farksızdır.

* Profesyonel yönetici gerçekleştirdiği nadir paylaşımlar kapsamında mutlaka, TED videoları, vermiş olduğu konferansların videoları, iş dünyasına dair executive paylaşımları barındırmalıdır.

* Profesyonel yönetici, hiç bir zaman katıldığı herhangi bir ortamda: “Bekarlığa veda, Happy Hour, Baby Shower, Farewell to Abdurrahman, Welcome to Recep, Say Hello to Cemşit, Pikaçu Graduation Celebration, Happy New Year Party vb.”  katılımcıların kendisini mal gibi taglenmesine izin vermez.

* Profesyonel yönetici, mutlaka gezmiş olduğu dünya ülkelerin fotoğraflarını (özellikle herkesin bir çırpıda gidemeyeceği uzak diyarlar: Avusturalya, Yeni Zelanda, Japonya, vb.)   doğru bir başlık taksonomisi  ile herhangi bir yorum yazmadan paylaşır. Paylaşmış olduğu fotoğraflarda kesinlikle kendisi bulunmaz.  Herkesin gittiği ülkelere gitmek (Paris, İtalya, Londra vb) ve gidilen ülkelerin ünlü yerlerinin önünde fotoğraf çektirmek (Pisa kulesini deviriyoruz, Eiffel Kulesinden makas almak, London Eye önünde elleri havaya kaldırıp yuvarlak yapmak); toplantı esnasında expecto patronum büyüsü yaparak kendini jartiyer giymiş mor bir file dönüştürmekten farksızdır.

* Herhangi bir şekilde Facebook üzerinde oyun oynamak (Okey, Tavla, Barbut, Ağaç Ekme, Karpuz Kapuğu biçme, Sucuk Yetiştirme vs) ve bu oyunlar ile ilgili mesajlar paylaşmak kesinlikle hiç profesyonel değildir.

* Profesyonel yöneticinin, “Tonguç’u Sevenler Grubu, Pikaçu Besleyenler Grubu, Komodo Ejderine Allah Dedirtenler Grubu, Vakkas Dayı’ya Verenler Grubu vb” gibi herhangi bir Facebook grubuna dahil olması, paylaşımda bulunması; üst yönetime gönderilecek executive raporun içerisine lazer epilasyon takip fotoğraflarını (öncesi, sonrası vs) koymaktan farksızdır.

Twitter

* Profesyonel yöneticinin kendini aktif olarak ifade ettiği mecraların başında Twitter gelir.

* Profesyonel yönetici; haftalık ve aylık “content map”ini, bireysel sosyal medya stratejisi, bireysel marka kişiliği, kimliği ve “tone of voice”una göre hazırlar. Hazırlanan “content map” i günün daha önceden ölçümlenmiş, “learning”leri değerlendirilmiş saatlerinde düzenli olarak paylaşır.

* Profesyonel yönetici sosyal medya “tone of voice”u: “Konu ile ilgili olarak size dönüyor olalım. Bu akşam lansmanı yapıyor olacağız. Geribildiriminiz için teşekkür ederim, ivedilikle değerlendirilecektir. Katma değerli paylaşımınız için teşekkür ederiz. Çok naziksiniz. Değerli görüşleriniz bizim için çok önemli. vb” tadında olmalıdır.

* Profesyonel yöneticinin düzenli olarak sahipleneceği ve markası ile “align” hashtagleri (#SanaticinSoyunanKirpiKlanı, #internetNereyeGidiyor, #DömiVoleYumurtaTakipcilerDernegi, #2012UmutlarıylaSevişenler, #AvatarRokuTantuniCandır, #DeadlineSerbetEviCandır, #HappyEnding ManagementConsultancy, #EcdadSteakHouseCandır, #İtin G…t… SanatAnlayisi, #OffBriefTrigonometriMerkezi, #SabahMahmuruPenguenBakımOnarımı, #ToDoListKumrucusu, #PikaçuSeçmeYerleştirmeTeknikleri, #SoteYiyişMekanları,  #MrBisonMermiyeKafaAtmaTeknikleri, #MeetingRequestSirAğda, #İkiFilmBirden, #YalnızGüneşŞahittiKaliteKontrol, #TothePointMasajSalonu, #TopolojiSpa, #MaviDonunuDüzenliGiyenler,#tamk,  #BeşiktaşAdamın… vb.) hazırdır. Her paylaşımında, ilgili hashtagleri mutlaka paylaşır ve trend oluşturur.

* Profesyonel yöneticinin, hatırı sayılır bir takipçi sayısının olması gerekliliğinden dolayı kendisine düzenli olarak takipçi satın alması (tercihen yumurta kafa olmayanlardan, yurtdışı menşeili hesaplardan) ve “Hayvan gibi takipçim var sürekli bir şeyler paylaşmamı bekliyorlar. Etkileşime geçiyorlar. Sizi kaç kişi takip ediyor bu arada?” söylemleri ile profesyonel sosyal medya yönetim algısını sağlaması ve sürdürmesi çok profesyoneldir.

* Profesyonel yönetici, düzenli olarak İngilizce tweetler atarak: “Ne kadar iyi bir İngilizce düzeyi olduğunu, ne kadar dünya insanı olduğunu, ne kadar gelişmeleri takip ettiğini ve ne kadar Türkiye’nin önünde olduğunu” vurgular.

* Herkesi amele gibi “re-tweetlemek”, hüzünleri toplantıda bırakarak Serdar Ortaç’a gidip masanın üzerinde oynamaktan farksızdır. Sadece; üst düzey yöneticilerin, etkili insanların, cemiyet hayatı insanlarının ve popüler kişiliklerin tweetleri re-tweet edilmelidir. (Örn: Ece Vahapoğlu)

* Tweet atılırken verilen linklerde mutlaka popüler link kısaltıcı araçlar kullanılmalıdır. Irgat gibi, eşek kadar linki tweetin için yapıştırmak hiç profesyonel değildir.

* Foursquare’de yapılan her check-in i Twitter’a düşürüp “content map” ten uzaklaşmak, moleskine defterin üzerinde, mont-blanc ile kupon yapmaktan farksızdır.

* Twitter aleminde kendisini de etkileyecek bir eleştirel durum söz konusu olduğunda proaktif davranıp “Allah’tan böyle mevzular bizde yok” ya da “Geribildiriminiz için teşekkür ederim” söylemleri ile algıyı yönetmek, atılan boklardan kendini uzaklaştırmak çok profesyoneldir.

* Twitter’da profesyonel listeler oluşturmak, düzenli olarak trending topicleri takip etmek, trending topiclerin profesyonel olanlarına özgün yorumlar yazıp dahil olmak ziyadesiyle profesyoneldir.

* Profesyonel yöneticinin atmış olduğu herhangi bir tweet 22 den az re-tweet edilir ve 10 dan az favorilere eklenirse atılan tweet mutlaka silinir, karizma çizdirilmez.

Instagram

* Instagram’da hesap sahibi olmak bir yönetici açısından çok profesyoneldir. Instagram, profesyonel yöneticinin hayata bakışını, fotoğraf yetkinliğini, gezdikleri gördüklerini, yediklerini içtiklerini anlattığı için revaçtadır.

* Profesyonel yönetici etkin çekim yapabilmek için mutlaka şık bir iPhone 4s’e ihtiyaç duyar.

* iPhone’da n adet özgün, yetenekli, ve mutlaka para ile satın alınmış kamera uygulamaları (super zoom yetkinliği olan, pixeli yüksek, manuel enstantane, diyafram ayarı yapmaya imkan tanıyan) bulunmalıdır. Standart iphone kamerası ile fotoğraf çekmek köy fotoğrafçısında poloroid ile vesikalık çektirmekten farksızdır.

* Profesyonel yönetici, iPhone’nda yetkin kamera uygulamalarına ek olarak fotoğrafları düzenleme, dizme, fotoğraflara takla attırma, Instagram’da bulunmayan atraksiyonlu efektler verme, resimlere yazı yazma, vs gibi amaçlara hizmet edecek uygulamaları tedarik eder.

* Profesyonel yönetici, iş ortamında yapılan herhangi bir etkinlik (happy hour, birthday, baby shower, ideation meetings, motivation meetings vs), etkinlik katılımcıları, özgün oyuncakları, afiş, poster fotoğrafları profesyonelce seçilmiş doğru filtreler ve doğru etiketlerle paylaşır.

* Profesyonel yönetici iş seyahati esnasında, Boarding Pass’ın fotoğrafını Early Bird filtresi ile çekip (tercihen business koltuğu olduğunu belirken kısmına odaklanarak) gidilecek yer ile ilgili bir hashtag ile paylaşır. Ek olarak, Business Lounge’un ne kadar güzel ve rahat olduğunu belirten bir enstantaneyi (alınan bir drink, ya da hafif bir yiyecek görüntüsü) profesyonel kelimeler ile paylaşmak çok şık durur.

* Profesyonel yönetici, herhangi bir etkinliğe gidiyorsa mutlaka gidilecek etkinliğin badge’ni Lo-fi filtreli fotoğrafı ile “Ulan bu etkinlik dünyanın en önemli … etkinliği, dünyanın en önemli tüm …ları bu etkinliğe gider” mesajı paylaşır.

* Profesyonel yönetici, gittiği yerde  kaldığı otelin ne kadar havalı, ne kadar lüks olduğunu belirten detaylı lobi, oda fotoğraflarını Nashville filtresi ile çekip “Hep geliyoruz, böyle yerlerde kalıyoruz sıkıldık artık, insan salaş yerleri, samimiyeti, memleketini özlüyor!” tadında bir söylem ile paylaşır.

* Profesyonel yönetici, gittiği mekanın gece hayatı ile ilgili en popüler mekanına giderek, mekanın girişi ve içki sunumları ile ilgili fotoğraf çekip ve “Ulan Türkiye’deki mekanlar, bunların yanında çay bahçesi gibi kalır. Bir de buralarda kızlar teklif ediyor” mesajı verir.

* Profesyonel yönetici gittiği mekanda katılınan etkinlik, katılınan toplantılara dair bol bol malzemeler paylaşır ve “Siz, bizi goy goy yapıyoruz zannediyorsunuz ama eşekler gibi çalışıyoruz. Nefes alacak vaktimiz yok” mesajı verir.

* Profesyonel yönetici katıldığı toplantı mekanının manzarasını X-Pro II filtresi ile toparlanmış bir şekilde toplantı konusu ile ilgili bir hashtag ile paylaşır.

* Profesyonel yönetici, çekmiş olduğu fotoğrafları yüklerken profesyonel hashtagler kullanır. (#igers #igersturkey #igersistanbul # #instagood #instafamous  #tahta #instagramsevenler #instagramsahitleri #instasevisenler #instayiyisenler vs)

Foursquare

* Profesyonel yönetici,  İstanbul’un temel business mekanlarını ilk açan, açılmış olanların ise de mayoru olan ve mayorluğu kaptırmayan kişidir. (Örn:Boğaziçi Köprüsü Business Lounge, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Meeting Room, Atatürk Havalimanı CIP Lounge, Profesyonel X AVMsi, Profesyonel X AVMsinin önü, yanı, arkası vb.)

* Profesyonel yönetici, bir mekanın mayorlığını almak için her gün kendine alarm kurar ve düzenli check-in olmayı unutmaz. Mayor’ın işe gelmediği, mekana gelmediği gün ve saatleri çok iyi değerlendir.

* Herkeste olmayan rozetlere sahip olmak büyük bir prestij sebebidir. (Örn: Tır Şöförü Rozeti, Keçiboynuzu Kişisel Gelişim Rozeti, Ateşli Çemberden Atlama Rozeti, To-Do-List Bükme Rozeti, Şalgam Rozeti, Mekandan En Hızlı Kız Kaldırma Rozeti, Mekanda En Sağlam Erkek Öteleyen Kız Rozeti, 1000 Kişi ile Geri Geri Yürüme Rozeti, 3000 kişi birlikte Geğirme Rozeti, Türev Almadan Limit Sorusu Çözme Rozeti vb.)

* Profesyonel yönetici, İstanbul’un en prestijli restaurant, gece kulübü, sanatsal mekanlarına düzenli olarak fake check-inler yapar. Bu check-inleri Twitter ve Facebook’ta da paylaşır. Böylece herkes, ne kadar prestijli bir hayat yaşadığına tanıklık eder.(Örn: Her Cumartesi geceye Asmalı Mescid’te başlar, Etilerde devam eder, Reina’da kapanışı yaparım. Her Pazar sabah kahvaltımı mutlaka Çırağan Sarayı’nda yaparım. Hafta içi her gün İstanbul’un en prestijli spor salonuna gider, kaslarımı kasarım. Haftada iki gün öğle yemeğimde iş dünyasının prestijli bir ismi ile Sunset’te Sushi yerim ve mutlaka fotoğraf paylaşırım.)

* Profesyonel yönetici, check-in olduğu her mekan ile ilgili / ilgisiz mutlaka bir comment bırakır. Mümkünse mekanın sote bir yerinin fotoğrafını çekip yorumuyla ilişkilendirir. Böylece gittiği mekanda kimsenin göremediğini görerek farklı olur.

* Foursquare bünyesinde özgün listeler oluşturmak çok profesyoneldir. İnsanlar oluşturulan listeler karşısında saygı ile şapka çıkarırlar. (Örn: Ciğerciler, İşkembeciler, Ara Ütücüler, Sir Ağdacılar, Hava Bükücüler, Sakızı Havaya Fırlatıp Dömi Vole Vuranlar vb.)

* “I’m at X with Y others” kalıbındaki Y değişkeni profesyonel yöneticinin ismi ile yan yana durabilecek kişiler olmalı. Dolayısıyla check-in olmadan önce mekanda kimlerin olduğunu detaylı bir şekilde incelenir.

Linkedin

* Profesyonel yönetici, mutlaka aktif olarak Linkedin’de yer alır.

* Profesyonel yönetici, sektöründe çalışan herkese, herkesin öz geçmişine, günahlarına sevaplarına, başarılarına başarısızlıklarına hakim olan insandır.

* Profesyonel yöneticinin linkedin profilinde yapmış olduğu işler hayvan gibi detaylı anlatılmaz. Genel olarak “Kardeşim şu şirkette şu pozisyonda, bu şirkette bu pozisyonda çalıştım. İlgini çekerse, ara konuşalım ilgimi çekerse görüşürüz o zaman detaylara girerim.”mesajı veririlir.

* Profesyonel yönetici kendi alanı ile ilgili olarak Linkedin üzerinde global gruplar kurar, aktif olarak bu grupları yönetir ve buralardan ciddi iş imkanları sağlar.

* Kendisine gelen arkadaşlık tekliflerini herhangi bir şekilde kabul etmemek, inboxa gelen mesajlara en erken iki hafta sonra cevap vermek çok daha profesyoneldir.

* Profesyonel yöneticinin linkedin profiline kimlerinin baktığnın düzenli takip edilmesi, bakanlar hakkında araştırma yapılması büyük puan kaybettirir.


Devam Edecek

Seyahat Yönetimi

Özel Hayat Yönetimi