"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bilgi Yönetimi

Bir süredir paylaştığım bilginin (makaleler, sunumlar, postlar) yönetimine dair  sorular alıyorum. Toplu cevap olması mahiyetinde konu ile ilgili olarak açıklama yapmak istedim.  Dolayısıyla bilgi yönetimine dair neler yapıyorum paylaşmak istedim.

Öncelikle evrensel küme olan internetten başlayalım. Tüm internet takibimi (takip ettiğim siteler, bloglar, dergiler, haber siteleri) Feedly üzerinden yapıyorum.

199171142-origin-1402482928

Eskiden takip işlemini meşhur RSS okuyucusu Google Reader üzerinden yapıyordum. Ancak Google Reader hakkın rahmetine kavuştuğundan beri daha da iyi bir platform olan (özellikle mobilde) Feedly‘e geçtim. Feedly bünyesine takip etmek istediğiniz platformları sisteme kolaylıkla ekleyebildiğiniz gibi, ayrıca takip etmediğiniz ama popüler olan  platformlara dair de önerilerde bulunuyor. Feedly Pro’yu kullandığınızda burada takip etmiş olduğunuz tüm postları Evernote, Pocket, Buffer gibi platformlara da otomatik olarak atabiliyorsunuz.

 

hero_evernote

Burada takip etmiş olduğum postlardan beğendiklerimi ana hatları ile aşağıdaki gibi kategorize edilmiş notebook’lara yerleşecek şekilde Evernote‘a atıyorum.

1) Akademik Veritabanı (Pazarlama, İnteraktif Pazarlama Alanında Akademik Dergiler, Paylaşımlar)

2) Mevcut İşimle İlgili Veritabanı (Coca-Cola, FMCG Sektörü, Kampanyalar, Projeler, Trendler, Araştırmalar vb.)

3) Hayat Pratiklerine Dair Veritabanı (Tips & Tricks, Life Hacking )

4) Trendlere Dair Veritabanı

5) İlgi Alanlarına Göre Veritabanı (Edebiyat, Çizim, Türk Popüler Kültürü, Tarih)

6) 1,2,3,4,5’ten süzülmüş paylaşılacak İçerik Veritabanı

Evernote üzerinde final okumaları yapıp. İlk görüşte ilgimi çekmesine rağmen sonradan yeterli bulmadıklarımı eleyip kategorize edilmiş nihai bilgi veritabanına erişiyorum. Bu arada 6. kategoriye atmış olduğum postları Buffer ‘ a atıyorum. Buffer, 6. kategori için bir havuz niteliğinde.

buffer-app-670x325Buffer bünyesinde daha önceden paylaşımların analitik sonuçlarına göre oluşturmuş olduğum zamanlamalara göre 6.kategorideki postlar sırayla otomatik postlanıyorlar. Böylece evrensel kümede başlayan serüven damıtılmış bir şekilde paylaşıma dönüşüyor. (Paylaşımlardan özellikle vurgulamak istediklerimi ve genellikle sunumları ayrıca siteme de giriyorum. Böylece paylaşımların içinde de bir önceliklendirme söz konusu oluyor.)

Tüm bu süreçlerde ana veritabanı Evernote, Feedly oltayı atan balıkları toplayan platform, Buffer’da paylaşan yayan platform olarak konumlanıyor. Bir da tüm bu platformlar arasında kurallar oluşturabileceğiniz, etkileşim sağlayabileceğiniz bir platform var. O da IFTTT.

IFTTT, bir çok platformu birbirine bağlayan, etkileştiren, platformlar arası kurallar yazabildiğiniz bir uygulama. Neler yapılabildiğine dair aşağıdaki videodan fikir edinebilirsiniz.

 

Bilgi yönetim süreci, süreklilk arz eden, düzenli optimizasyon gerektiren, gelişen bir süreç. Şimdilik kendi adıma takip ettiğim metodoloji bu şekilde. Ancak sürekli iyileştirmeye ve geliştirmeye açık tabiki..Herkesin metodolojisi kendine :)

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir