"Enter"a basıp içeriğe geçin

BrainStorming İnsanları

BrainStorming İnsanları:  Evrenin sırrını kollektif arayan beyinler…

Yıllardır fizikçiler Newton’un klasik fizik teorisi , Einstein’ın görecelik kuramı ve Heisenberg’ün kuantum fiziği arasındaki farkı bulmaya çalıştılar. Bu üç fizik yasası diğerlerini önemsemeden kendi kurallarına göre aynı evreni açıklamaya çalışırlar. Bu yüzden fizikçiler Hawking önderliğinde bir araya gelerek günlerce brainstorming yaparak ‘Büyük BirleşimTeorisi’ni kurdular. Böylece fizik kuralları birbirlerinin eksik kalan tarafları tamamlamaya çalıştılar. Evrenin sırrı brainstorming ile çözülmüştü.

Brainstorming, 1941 yılında Alex Osborn tarafından “Yağmurlu havada koşarken sakız çiğnersek daha mı çok ıslanırız?” sorusuna cevap aramak amacıyla organize edilen ve hatırı sayılır bilim adamlarının da katıldığı toplantı esnasında ortaya çıkmış; egosentrik rassal fikir üretim öğretisidir.

 

Neden BrainStorming?

 

* Bireysel olarak kabız olmuş zihinlerin bir araya gelince fikir ishali olabildikleri için.

* Doğru zamanda doğru fikir bulunmadığı takdirde profesyonel iş dünyasında, başarısızlık öncü sarsıntılarını deneyimlememek için

* İnsanlara kendini ispatlamayan egonun, iş akdinin feshi gündemde olduğu için.

* İnsanlığın çözüm bulamadığı evrensel tüm sorunları çözebilme ihtimali için

* Off Site mekan, yeme içme, goy goy altyapısınında keyif maksimizasyonu için

* “Fikir aşamasında herkesi yalandan da olsa dahil edelim, herkesin çorbada tuzu olsun ki, sonradan kimse proje ile ilgili artistlik yapmasın” yaklaşımından dolayı

* Kreatif insanların beyinlerindeki adonisleri gösterebilmeleri için

* “Bu fikri/konsepti/ brainstorming ile bulduk” demek çok havalı olduğu için.

BrainStorming Ortamı

 

Katılımcıların yaratıcılığını arttıracak, vizyonlarını açacak, gözlerine inmiş cehalet perdesini kaldıracak ortamlarda; kişi, fikrinin efendisi olur.

Açık Hava BrainStorming Ortamları:

* Deniz kenarı ve /veya 24.kattan denizi ucundan gören bir ortam, fikir insanına gerekli deniz motivasyonunu verir. Bir şekilde deniz gören yerde brainstorming yapmak çok profesyonelce durur ve bu brainstorming sonucunda çıkacak olan fikirlere çok güvenilir.

* Burna gelen deniz havasının zihin açıcı özelliği sayesinde en zorlu beyin lekeleri bile temizlenir. Lekeden, ön yargıdan, değişime kapalılıktan iz kalmaz.

* Kıdemli brainstorming katılımcısı, deniz ile gökyüzünün kesiştiği ufuk çizgisine bakarak yaratıcı fikir bulma öncesinde ısınma sürecini tamamlar.

* Orman hayvanlarını görmek, sevmek, onlara ellemek; börtü böcek sesleri ile beynin fikir üretim sürecini senkron etmek; fikir üretim motorunu bayır aşağı vurdurup yeni ve özgün fikirlerin üretilmesine vesile olur.

* Rüzgarın okşadığı insan tenindeki gözeneklere dolan oksijen, “Atıyom, şöyle bir şey…” diyen çene kaslarını çalıştırır.

* Açık havada tüm ritüellerine uygun olarak yakılan kaliteli bir puro, profesyonel duruş şemsiyesi altında ortamın özgün ve nitelikli fikir üretim sürecini tetikler.

* Deniz, orman vs nin haricinde profesyonel hayata özgün brainstorming toplantı alanı arayışı bitmemiş ve hiç bitmeyecek bir çabanın eseridir.

Lunapark’ta Brainstorming

Oto Sanayi’de Brainstorming

Bar’da Brainstorming

Kıraathane’de Brainstorming

Tekne’de Brainstorming

Özel Jet’de Brainstorming

Balon’da Brainstorming

Uykulukçu’da Brainstorming ve daha niceleri…


Kapalı Mekan Toplantı Salonu:

* Dress code kapsamında: “Herkes üzerine rahat bir şeyler alsın” direktifi, brainstorming  katılımcılarının zihinlerini ve hormonlarını toplantı başlamadan özgürleştirir.

* Renkli eğrisel masalar ile oluşturulmuş olağandışı oturma düzenleri, ekibi doğru fikire götüren saha yayılımıdır.

* Masaların üzerinde bulunan oyuncaklar (ışın kılıcı, lego, zeka küpü, logar kapağı vs), bulmacalar, oyun hamurları, karpuz kabukları gibi araçlar, fikir üretilmesi aşamasında beynin farklı taraflarının çalışıtırılmasına yardımcı olur.

* Brainstorming toplantıları esnasında masalarda yer alan oyun hamurlarından spiral bok, çiçek, sucuk, çöp adam yapmak fikir üretim sürecinin kalitesini arttırır.

* Yazılabilir duvarlar çok önemlidir. Çocukluğundan beri hayatında duvara yazı yazması engellenmiş Türk öğrencisi bu vesile ile kişisel gelişiminin tamamlamış olgun bir birey olarak hayatına devam etme beratı almaya hak kazanmıştır.

* Kahvaltı ikramı (granola, dilimlenmiş arasında kaşar ve maydanoz olan simit, cookie, meyve, vb.) sınırsız içecek ikramı (çay, filtre kahve, expresso, americano, meyve suları ve gazlı içecekler vs) fikir üretim esnasında şeker düştüğünde değerlendirilebilecek sınırsız tatlı ikramı, efsane bir öğle yemeği, karınlar kazındığında fikir ivmesi için ikindi sandviçleri (kepek ekmek arası domates peynir) brainstorming sürecinin olmazsa olmazlarındandır.

* Kapalı mekanlar brainstorming konusu ile ilgili gerçekleştirilecek enstalasyon çalışmaları (genç odası, futbol sahası, formula 1 ortamı, metrobüs ortamı vb) profesyonel duruşu ifade ettiği gibi katılımcıların da odaklı fikir üretme kalitesini arttırır.
 

BrainStorming Süreci

* Brainstorming yapılacak konu belirlenir ve flipchartlara yazılır.

* Seçilen konunun bütün katılımcılar tarafından doğru anlaşılması çok önemlidir.  Sürecin başında daha konuyu bile anlamamış olmak hiç profesyonel değildir. Bu süreçte soru sormak egoyu uçurumdan aşağı fütursuzca yuvarlamaktır. Bu nedenle seçilen konu açık ve kesin bir dille ifade edilir.

* Gruptaki her üye sırayla söz alarak fikir belirtir. Her söz alışta sadece bir fikir açıklanır.

* Katılımcı profesyonel sıranın kendisine gelmesini beklerken, takım arkadaşları tarafından ifade edilen fikirleri kesinlikle dinlemez. Sıra kendine geldiğinde fark yaratacak özgün bir fikri nasıl üreteceğine odaklanır.

* En çok konuşmaya çalışan kişi / kişiler hakkında entegre eleştiri kampanyası organize edilir. “Olm herif sürekli kendini göstermeye çalışıyor. Söyledikleri de bir işe yarasa tek yaptığı ön plana çıkmak.”

* Fikirler, kısa ve özlü olarak iletilir.  Fikrini uzun uzun anlatan kişinin kapasite sorunu olduğu dedikodu gündemlerine BBM’den düşer. “Olm kapasiteli bir herif olsa iki kelime ile anlatır derdini. Kendi fikrine güvenmiyor, uzun uzun konuşuyor fikrin zayıflığını kamufle etmek için”

* İlgili konuda aklına bir fikir gelmeyen üye “pas” geçer. Pas geçmek hiç profesyonel bir duruş değildir. Başarılı bir profesyonel mutlaka kendisine sıra geldiğinde gerekli hazırlıkları yapmış olmalıdır.

* İletilen bütün fikirler herkesin görebileceği bir yere kaydedilir. (Yazılabilen duvarlar, flipchartlar, brainstorming yazılımı olan bir bilgisayar vs.)

* Her ne kadar fikirler belirtildiğinde üzerinde kesinlikle tartışılmaz denilse de fikirler üzerine tartışmak, tartışmalarda ön plana çıkmak, fikirleri “challenge” etmek profesyonel bir duruştur.

* Bütün fikirler ortaya konulduktan sonra (teorik olarak herkes pas geçince bu durum gerçekleşebilir ama pratikte zor gerçekleşen bir durumdur) ilk tur oylamaya geçilir. Fikirler tek tek oylanır, üyeler istedikleri her öneriye oy verebilirler. Oylama sürecinde kıl olulan kişi / kişilere dair manipulasyon yapmak iş dünyasında rekabetçi profesyonel ruhunu temsil eder.

* İlk tur oylama sonucu en çok oy alan öneriler işaretlenir ve bu fikirler üzerinde tartışılır. Yine tüm üyeler pas geçince ikinci tur oylamaya geçilir.

* İkinci tur oylamada üyeler sadece bir öneriye oy verebilir.  Bu oylama sonucunda öneriler önem sırasına göre belirlenmiş olur.

* Böylece evrenin sırrı ortaya çıkar. 

 

BrainStorming Söylemleri

 

“Atıyorum, söyle bir şey olsa, yıkılmaz mıydı?”

“Peki bir de şu açıdan baksak?”

“Aynen, benim de aklıma gelmişti.”

“Bence aynı noktada takıldık kaldık. Biraz zoom out edip, fotoğrafın geneline bakmak gerek.”

“O fikri bi ebem yapmadı?”

“Bence ayakların yere basmadan konuşuyorsun”

“Recep’in x fikri bende y çağrışımı yaptı. Peki y fikri ile  dünyayı kurtarabilir miyiz?”

“Çok saçma bişi söylüyorum farkındayım ama…”

“Söyleceğimden dolayı bana yuh diyeceksiniz ama…”

“Böyle bir kafaya gidersek halktan çok kopmuş olur muyuz?”

“Olm sandviçleri ne zaman bitirdiniz lan, nasıl fikir üreteceğiz şimdi mide yakan çakma tuzlularla?”

“Kesinlikle saçmalıyorsun”

“Fikirleri öldürmeyelim beyler, herkes fikrini söylesin. Eleştirmiyoruz, öldürmüyoruz. Yorumun varsa oyunla belirt”
Brainstorming özünde, insan beyninde nadasa bırakılmış sessiz sakin köşelerden, zamanı gelmeden sistematik olarak hasat alma çabasıdır.


“İnsana düşen iş herşeyi bilmek değil, fakat davranışımızı ve pratik hayatımızı ilgilendiren hususları bilmektir sadece ve yeteneklerimiz böyle bir bilgiyi edinmeye yeterlidir.”                                                                                     
John Locke

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir