Brunch İnsanları : Profesyonel kahvaltı deneyimlerinin efendileri…
Beyaz yakalı profesyoneller; ruhları büzüştüren to-do-listlerin, fütursuzca harcanan adam saatlerle eritildiği sonuç odaklı profesyonel bir haftanın ardından, eğlencenin dibinde sonlanmış Cumartesi gecesini müteakip, akın akın Brunch ortamlarına hücum ederler.
Brunch, profesyonel beyaz yakalının hafta içi iş hedeflerine emanet etmiş olduğu özgürlüğünü bir geceliğine geri alarak, ziyadesiyle deneyimlediği Cumartesi gecesinin sabahına geç uyanması nedeniyle, profesyonel sistem tarafından organize edilmiş, öğlene yetişmiş geç sabah kahvaltısıdır.
“Hafta sonu Brunch’a nereye gidiyorsunuz?”
“Hiç kimsenin bilmediği çok kaliteli bir Brunch mekanı buldum?”
“Ben Brunch gördüm!”
“Benim babamın Brunch’ı var’!”
gibi cümlelerin kurulmadığı profesyonel ekosistemlerde azot devri tamamlanmaz, biyosfer çaylak bir duruş sergiler.
Brunch Öncesi
* Brunch, profesyonel bir beyaz yakalı için sürekli ve standart bir etkinliktir. Gidileceği kesindir sadece kiminle ve nereye gidileceği hususunda organizasyon yapılır.
* Brunch’a, öncelikli tercih olarak kariyer olarak kıdemli ve “talent” olarak gelecek vaad eden kişiler, akabinde ilişki geliştirmek istenen güçlü ve / veya zengin bir profil, akabinde aynı seviyedeki iş arkadaşı, o hafta hiç biri bulunamadığı takdirde iş ortamından bağımsız eş dost ile gidilir.
* Brunch’a gidilmeden önce mekana ve Brunch deneyimine dair “teaser” çalışması yapılır. Katılımcılara menü hakkında, mekanın yeri, manzarası ve ne kadar mükemmel hizmeti olduğuna dair online ortamda bilgi verilir.
* Gitmeden önce rezervasyon yaptırmak çok profesyonel bir harekettir. Özellikle rezervasyonun kendi adınıza değil; sekreter, takım asistanı vs gibi bir kişinin adına yaptırılmış olması daha çok puan toplar. Profesyonel ismin, rezervasyon defterlerinde sakız olmasına izin vermemek gerekir.
* Gidilecek mekan kesinlikle herkesin gittiği bir mekan olmamalıdır. Prestijli ve bir çok kişinin “Buraya gidersek bize hayvan gibi hesap çakarlar, denemeyelim bile!” diyeceği, Foursquare’de check-in olunduğunda “Oha be olm Tonguçlar … ya gitmişler” dedirtecek bir mekan olmalıdır.
* Gidilecek mekanın manzarası çok önemlidir. Engin deniz manzarası tercih sebebidir.
* Gidilecek mekanın manzarası, mimarisi, ve menüsünün instagram kadrajlarının ağızını sulandırması çok önemlidir. (Bkz: Instagram İnsanları)
* Gidilecek mekanda mutlaka çocuklar için özel bir alan, bu alanda aktif çalışan ve çocuklarla ilgilenecek profesyonel çalışanlar, çocukları eğlendirmek için
palyaço, pamuk helvacı, baloncu, wafflecı, tasocu, pikaçucu, pepeci, ipadçi, pspci, birbenstockçu gibi aktörlerin mutlaka yer alması gerekir.
* Brunch mekanına giderken giyilecek kıyafetler konusunda rivayetler muhtelif olup, profesyonel bir beyaz yakalıya yakışan “causal skewed smart causal” bir “dress code” u nitelikli ve pahalı güneş gözlükleri ile birlikte tercih etmektir. Eşofman, şort, tayt, kapri vb. ile Brunch’a katılmak hiç profesyonel değildir.
* Brunch mekanına giderken amele gibi bir kamyon gazete dergi alınarak gidilmez. Gidilecek mekanda okunacak tüm gazeteler ve profesyonel dergiler zaten bulunmaktadır. Aksi takdirde mekan tercihi yanlıştır.
* Gidelecek mekan seçilirken sık sık ünlü kişilerin de uğradığı bir mekan olmasına dikkat edilmelidir.
* Brunch mekanında araç mutlaka valeye verilir. Mekana yakın bir ara sokağa park edip yürüme kafası hiç profesyonel değildir.
* Mekandan ayrılırken “Bozuk yok!” söylemi ile hızlıca arabaya binip ilerlemeye çalışmak büyük prestij kaybına yol açar.
* Brunch’a sabahın köründe gitmek çok amatör bir duruştur. Tercihen 10.30 – 12.00 saatleri arasında Brunch mekanına teşrif etmek, “Akşam hayvan gibi eğlenmişler, hem işlerinde çok başarılılar hem de eğlenmeyi biliyorlar, kendilerine vakit ayırıyorlar” mesajını çok net verir.
* Serpme Brunch menüsü veren özel promosyon kampanyası yapmış “1000 çeşit kahvaltılık 20TL” mekanlara gitmeye tenezzül etmek; profesyonel beyaz yakalıya “Bu iş yerinde Asgari ücret uygulanmaktadır”muamelesi yapmaktan farksızdır.
Brunch Esnası
* Açık büfe sırası uzaktan kesilir. “Genel olarak kalabalık mı? Hangi ürünler daha çok tüketiliyor? Omlet pişirme alanında sıra uzun mu?”
* Açık büfe etrafı tenhalaşınca genel olarak göz gezdirilir ve alınması istenen yiyecekler garsona söylenir ve tabak garson tarafından organize edilerek masaya getirilir. Böylece Açık büfe olmasına rağmen, “Olm herife bak! Biz eşek gibi elimizde tabakla gidip geliyoruz, adam tabağı garsona yaptırdı bir de servis ettiriyor.” algısını diğer katılımcılarda oluşturmak çok önemlidir.
* Genel olarak açık büfedeki hamur işlerinden uzak durulur. Tabağa hayvan gibi poğaça, börek, pide, lahmacun, katmer, lavaş vs doldurmak hiç şık değildir.
* Tercihen öncelikle yeşillik çeşitleri (bilumum otlar), domates, salatalık ve yağsız peynir çeşitleri deneyimlenmeli, yanında da protein olarak sadece yumurtanın beyazından yapılmış sebzeli omlet (menemen, pastırmalı yumurta, sucuklu yumurtanın profesyonel duruşu zedeleme ihtimali çok yüksektir) tercih edilmelidir. Böylece “Olm herif, brunch a hayvan gibi para vermiş gelmiş sadece ot yiyor, ne para var adamda be” algısı da zihinlerde tamamlanmış olur.
* Brunch menüsünde olmamasına rağmen profesyonel beyaz yakalının yabancı coğrafyalarda tutku ile bağlandığı “Egg Benedict”’i sipariş etmesi büyük fark yaratır.
* Kepek ekmeği ya da tam tahıllı ekmek mutlaka kızartılarak alınmalıdır.
* Kahvaltıya granola ile başlamak çok şık dururken, üçüncü sınıf cornflakeslere beşinci sınıf sütleri doldurup çakma bir cornflakes deneyiminden sonra böreğe abanmak hiç profesyonel değildir.
* Tercihen Brunch deneyimi kademe kademe zamana yayarak yaşanmalıdır. Bir kerede açık büfeye dört tabakla saldırıp, masayı doldurup, herşeyi yiyip, akabinde Türk kahvesi yanında soda söylerek kalkmak hiç hoş değildir.
* Brunch esnasında ana kalemler tüketilirken, içecek olarak standart portakal suyu yerine; elma, havuç, vb meyvelerin karışımından sıkılarak oluşan daha sağlıklı meyve suları tercih edilir. Akabinde mutlaka sadece filtre kahve deneyimlenmelidir. Çünkü beyaz yakalı bir profesyonel sadece filtre kahve içmediği takdirde kesinlikle güne başlayamaz. (Bkz: Kahve İnsanları)
* Brunch esnasında tabakta mutlaka bir şeyler bırakılmalıdır. Tabağı sıyırmak ve kendini görebilecek parlaktıkta bir tabak bırakmak garsonlar nezdinde de “Oha, olm adam her şeyi silip süpürmüş” nidaları ile karşılanır.
* Brunch esnasında sürekli sağdaki soldaki masalar gözlemlenir. Gözlem esnasında: “Hangi şirket yöneticileri gelmiş? Nasıl aile yapısına sahipler? Doğru kıyafet /aksesuar tercihi var mı? Hangi araba ile gelmiş? Güzel bir aile yaşantısı var mı? Hayvan gibi mi yiyor, adam gibi mi? Duruşu gerçekten profesyonel mi? Bir merhaba demek şık durur mu?” gibi soruların cevabı aranır.
* Brunch’a çocukları ile gelen profesyoneller, çocuklarını profesyonel markalarla giydirmiş ve profesyonel aksesuarlarla donatmış olmalıdırlar.
* Çin malı olduğu 1 km’den belli olan oyuncaklar kesinlikle bir profesyonelin çocuğu ile yan yana durmamalıdır.
* Bebek sahibi profesyonellerin, bebek arabaları mutlaka fark yaratan, valenin alıp park etmek isteyeceği cinsten olmalı, taşınan bebek malzemeleri ve malzemelerin taşındığı çanta mutlaka yurtdışındaki profesyonel bir outletten alınmış olmalı ve Türkiye’de bulunmamalıdır. Mama sandalyesi olarak kesinlikle gidilen mekanın mama sandalyesi kullanılmamalı, onun yerine profesyonel çiftimizin yanlarında getirmiş olduğu havalı markaya sahip ergonomik mama sandalyesi kullanılmalıdır.
* Çocukların hepsinin elinde ayrı ayrı iPad 3ler ve / veya PSPler olmalı ve mutlaka bu çocuklar herkesin oynamadığı daha stratejik oyunları oynuyor olmalıdırlar. Bir iPad’i iki, üç, çocuğun paylaşması, eski model ipad kullanımı, yanında boyama kitabı kalemi getirmek, bahçede yağ satarım bal satarım veya uzun eşek oynamak hiç profesyonel bir hareket değildir.
* Brunch mekanına, fark yaratan profesyonel dostu petlerle, gelmek ve yeteneklerini tüm katılımcılara göstermek, pet dünyasına dair entelektüel derinliğini (türü, cinsi, yedi ceddi, bu türlerin genel özellikleri, vb) göstermek de çok profesyonel bir duruştur.
* Mekanda ünlü birileri varsa (ki yoksa yanlış mekandasınız demektir); ünlülerin kıyafetleri, televizyona göre daha zayıf olduğu, televizyonun şişman gösterdiği, selüliti olup olmadığı, kıyafet ve aksesuar olarak kullandığı markalar, birlikte olduğu kişi ile iletişimi, çocukları varsa kendi mi bakıyor her şeyi bakıcı mı yapıyor gibi konular netleştirilmeye çalışılır, bu netleştirme süreci Brunch masası için büyük bir malzemedir.
* Brunch esnasında garsondan gazete dergi istemek çok kritik bir konudur. Genel olarak herkesin okuduğu bir gazete isteyip akabinde “Bunun Pazar eki yok mu?” diye sormak, alınan gazetede bulmaca çözmek hiç şık durmaz. Profesyonel duruşu sağlamak için, bir adet iş dünyasına dair, bir adet düşünce dünyasına dair, bir adet yabancı gazete talep etmek gerekir. (Bkz: Business Class İnsanları)
Brunch Sonrası
* Post-brunch shopping deneyimi, profesyonel iş dünyasında belli kıdem düzeyinin üzerindeki herkesin maaile tercih ettiği bir husustur.
* Post-brunch denize açılma deneyimi, güneşlenme, denize girme, ilerleyen saatlerde ızgara balık profesyonel duruşun sürdürülebilirliğini garantiler.
* Post-brunch konsere / etkinliğe gitme deneyimi, eğlencenin dibi ile etkileşime girme ve sonrasına Pazartesi sendromuna pre-antreman yapmak açısından çok önemlidir.
* Post-brunch profesyonel arkadaşların evine giderek toplu Play Station oynama deneyimi, profesyonel hayattaki kağıt üzerindeki iletişim süreçlerine sos katar, süreçleri perçinler, derinleştirir.
“Bizi güçlü yapan yediklerimiz değil, hazmettiklerimizdir. Bizi zengin yapan kazandıklarımız değil, muhafaza ettiklerimizdir. Bizi bilgili yapan okuduklarımız değil, kafamıza yerleştirdiklerimizdir.
Francis Bacon
İlk Yorumu Siz Yapın