FourSquare İnsanları Hayata Check-in Olarak Yaşayan İnsanlar…
Gerçeklik ile aralarındaki bağın çekim gücünde yıllara yayılmış ciddi dalgalanmalar yaşanıyordu. Yaşamış olduğu dünyanın gerçeklikleri, dişlerinin sivri uçlarını büyük bir profesyonellik ile saklayarak tüm samimiyeti ve içtenliği ile kendisine sırıtırken, O’nun aklı yine filmin son karesinde idi. Acıların çekildiği, gözyaşlarının dinmediği, egoların gerçeklik torna tezgahında meze olduğu kare… İşte O kare idi kendisini sanal alemlerin sanal karakterlerle bezenmiş hüzünlü dehlizlerine iten.
Çok fazla olmayan arkadaşları arasında Foursquare mecrasını ilk keşfedenlerdendi. Gerçeklik düzleminde sanal check-inler yapma, mekanlara notlar, yapılması gerekenler bırakma ve yaptığı check-inlere göre rozet toplama fikri çok hoşuna gitmişti.
Platforma ilk kayıt olduğunda sanal İstanbul adeta dutluktu. Gittiği mekanda check-in olmak istediğinde çok uzaklardaki yerler de kendisine öneriliyordu. Böylece kendini İstanbul’u fethetmeye hazır sanal bir Fatih gibi görüyordu.
Her gittiği yerde bulunan mekanları Foursquare üzerinde açıp adeta şehri sanal ortamda yapılandırıyordu.
İşte tam bu noktada dünya çapında bir “master of check-in” olma vizyonu ile Hattori Hanzo Usta’nın entegre tekamül sürecine dahil olmak için Japonya’nın yolunu tuttu.
Foursquare’in dünya çapında tartışmasız ismi Hattori Hanzo Usta’nın temel prensiplerini acılı da olsa benimsedi, anladı ve hayatının her noktasına entegre etti.
Hattori Hanzo Usta Foursquare Prensipleri:
* Bir hafta içerisinde hatırı sayılır bir puan topla. Öncelikle listendeki arkadaşlarını ezmeyi unutma, ama asıl hedefin globalde Top 100 listesinin içerisine girmek olsun. Arkadaşlarının, Top 100 deki kişilerin puanlarını ve kendi konumunu sürekli kontrol et.
* İstanbul’un temel mekanlarını ilk açan, açılmış olanların ise de mayoru ol ve mayorluğu kaptırma.
(Örn:Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Atatürk Havalimanı, X AVMsi, X AVMsinin önü, yanı, arkası vb.)
* Mekanlar açılmış, mayorlıklar kapılmış ise; sürekli yeni mekanlar aç ve mayorlığını al.
(Örn: X şirketi Y katı, X Şirketi Y Katı Z Cubicle’ı, X sitesi Y blok, X Sitesi Y blok Z dairesi, Öz-Boğaziçi Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü Girişi, Boğaziçi Köprüsü Ayakları, Boğaziçi Köprü Trafiğinin Te… vb.)
* Mekanlar açılmış, mayorluklar kapılmış, yeni mekanlar açılmış onların da mayorlukları açılmış ise g…t…nden mekan uydur ve uydurduğun mekanların mayorluğunu al.
(Örn: Sanat icin Soyunan Kirpiler Lokali, Internet Nereye Gidiyor? Düşünce Evi, Dömi Vole Ses Sanatları Merkezi, 2012 Umutlarıyla Sevişenler Lokali, Avatar Roku Tantuni Evi, Deadline Serbet Evi, Happy Ending Consultancy, Ecdad Steak House, Konferans İnsanları Dinlenme Salonu, Hüzünlü Tikkyler Lokali, İtin G…t… Sanat Galerisi, Off Brief Trigonometri Merkezi, Sabah Mahmuru Penguen Bakım Onarım Merkezi, Clementine Dürümcüsü, To Do List Kumrucusu, Pikaçu Seçme Yerleştirme Merkezi, Mr Bison Toast Tesisleri, Meeting Request Sir Ağda Salonu, İki Film Birden Hayat Evi, Mitokondri Yoga Merkezi, Meritocracy Kumrucusu, Guile Tarak Enstitusu, Yalnız Güneş Şahitti Treni, To the Point Masaj Salonu, İnternet ile Oynaşanlar Altın Günü, Topoloji Spa Merkezi, Mavi Don Sanat Galerisi vb.)
* Bir mekanın mayorlığını almak için her gün kendine alarm kur ve düzenli check-in olmayı unutma. Mayor’ın işe gelmediği, mekana gelmediği gün ve saatleri çok iyi değerlendir. (Unutma! Özellikle yıllık izinler her mayor takipçisinin sürek av şölenidir)
* Herkeste olmayan rozetlere sahip olmak büyük bir prestij sebebidir.
(Örn: Tır Şöförü Rozeti, Keçiboynuzu Kişisel Gelişim Rozeti, Ateşli Çemberden Atlama Rozeti, To-Do-List Bükme Rozeti, Şalgam Rozeti, Mekandan En Hızlı Kız Kaldırma Rozeti, Mekanda En Sağlam Erkek Öteleyen Kız Rozeti, 1000 Kişi ile Geri Geri Yürüme Rozeti, 3000 kişi birlikte Geğirme Rozeti, Türev Almadan Limit Sorusu Çözme Rozeti vb.)
Dolayısıyla rozet türlerine göre check-in ol. Farklı rozet türlerine etrafında çok fazla rastlamıyorsan, farklı rozet türlerine göre yeni mekanlar aç.
* Fiziksel olarak bir mekana gittiğinde hemen check-in ol ve kimlerin check-in olduğuna bak. Fotoları seni etkilerse hemen arkadaşlık teklifi yap, iletişime geç ve masaları birleştirin.
* Fiziksel olarak bir mekana gitmeden önce an itibariyle en trending olan, kişilerin en çok check-in olduğu mekanlara bak ve oraya check-in olarak diğer check-in olanları incele, beğendiğin takdirde mekana fiziksel olarak git ve ortamın keyfini çıkar.
* Düzenli olarak arkadaşlarının check-in olduğu mekanları takip et. Zamanın ve nefesin varsa onların check-inlerinden faydalanarak arkadaşların ile buluşma fırsatları oluştur.
* İstanbul’un en prestijli restaurant, gece kulübü, sanatsal mekanlarını belirle ve bu mekanlara düzenli olarak fake check-inler yap. Bu check-inleri Twitter ve Facebook’ta da paylaş. Böylece herkes senin ne kadar prestijli bir hayat yaşadığına tanıklık etsin.
(Örn: Her Cumartesi geceye Asmalı Mescid’te başlar, Etilerde devam eder, Reina’da kapanışı yaparım. Her Pazar sabah kahvaltımı mutlaka Çırağan Sarayı’nda yaparım. Hafta içi her gün İstanbul’un en prestijli spor salonuna gider, kaslarımı kasarım. Haftada iki gün öğle yemeğimde iş dünyasının prestijli bir ismi ile Sunset’te Sushi yerim ve mutlaka fotoğraf paylaşırım.)
* Check-in olduğum her mekan ile ilgili / ilgisiz mutlaka bir comment bırak. Mümkünse mekanın sote bir yerinin fotoğrafını çekip yorumunla ilişkilendir. Böylece gittiğin mekanda kimsenin göremediğini görerek farklı ol.
* Check-in olduğun mekandaki yiyecek içecek sunumlarının mutlaka fotoğraflarını çek ve mesaj bölümüne yaratıcı bir başlık atarak farklılaş.
* Swarming gördüğün, hissettiğin mekana vakit kaybetmeden check-in ol. (Örn: Konser, Maç, Toplu Türev Alma Etkinliği vb. )
* Foursquare bünyesinde özgün listeler oluştur. İnsanlar oluşturmuş olduğun listeler karşısında saygı ile şapka çıkarsınlar.
(Örn: Ciğerciler, İşkembeciler, Ara Ütücüler, Sir Ağdacılar, Hava Bükücüler, Sakızı Havaya Fırlatıp Dömi Vole Vuranlar vb.)
* 1000 arkadaş limitini doldurmak havalıdır. Daha fazla kişi kabul edemiyorum. Mesajı itina ile verilir. Yeni kişileri almak için bazılarını silmek gerekeceğinden, havalı bir “Kim gitsin?” süreci yaşanır.
* Foursquare, apaçilikte sınır tanımayan nadir platformlardandır saatte 500 kişi ekleyebilirsin ve çok fazla ret alırsanız facebook gibi sizi cezalandırmaz.
* Ad ve soyadını ayrı hanelere girersen, adın yabancılara “Behzat Ç” şeklinde görünür. Gizemli bir hava katarsın adına, soyadına kimliğine…
* Bir mekanı ev olarak kaydettiysen oranın tam konumunu değil civarını gösterir. Ancak evini kabak gibi “Behzat’s malikane” diye kaydedersen kapı numarasına kadar gösterir. Evde check-in olmak önemlidir. “O kadar çok geziyorum ki evde olmam bir olay” mesajı itinayla verilir.
* Listendeki insanlara mesajla ulaşamazsın. Bunun için çok kastırma, gerçeklerle yüzleş artık. Ancak eklediyse twitter/facebook hesabından ulaşabilirsin ya da yaptığı bir check-in’in altına kamuya açık yorum yazabilirsin.
* Kız arkadaşın / erkek arkadaşın nerede kiminle ne yapıyor? Takip etmene yardımcı olabilir. Ancak burada önemli olan sadece kız arkadaşını ya da erkek arkadaşını değil onların da arkadaşlarını takip etmektir. Dolayısıyla çift dikiş check-in kontrolü sayesinde fake check-inler ya da check-in olmama durumları daha kolay takip edilebilir.
* Foursquare hayatımıza girdiği andan itibaren hırsızlar her gün mecra sahiplerine dua etmektedir.
* Yurtdışına çıkmadan önce mutlaka havalimanında Boarding Pass ile Lounge’ta check-in yapılması gerekmektedir.
* Yurtdışına çıkıldığında normal check-in frekansından çok daha fazla check-in yapılmalıdır.
(Örn: İndim, şuradayım X havalimanı; araba kiraladım, direksiyon kadrajlı foto; otele geldim, X hoteli, odanın derli toplu fotosu; akşam yemeğe gittim X mekanı, efsane yemek menüsü ve fotosu; ertesi gün turistik X yerine gittim, fotosu; Y deneyimini Z kişisi ile yaşadım ve fotosu vb.)
* “I’m at X with Y others” kalıbındaki Y değişkeni ismin ile yan yana duracak kişiler olmalı. Dolayısıyla check-in olmadan önce mekanda kimlerin olduğunu detaylı bir şekilde incelemelisin.
* Hastanede check-in olacaksan öncelik olarak Acil Servis’te check-in ol. İlgiyi daha hızlı üzerine çekersin.
* “Specials Nearby” fırsatlarını takip eden, bunları kullananlardan olma. Daha cool dur.
Hattori Hanzo Usta’nın temel Foursquare prensiplerini hayatının her noktasına entegre etmesi gerçeklik ile olan zayıf bağını kökünden koparmıştı. Acıların çekildiği, gözyaşlarının dinmediği, egoların gerçeklik torna tezgahında meze olduğu sahneleri daha şiddetli yaşayacak ama hissetmeyecekti…
“Hiçbir şey baştan çıkarmanın kendisinden daha büyük olmayı beceremeyecektir; Onu yok eden düzen bile.”
Jean Baudrillard
İlk Yorumu Siz Yapın