Profesyonel hayat seyrinde kariyer basamaklarını sekerek çıkarken; tercihlerimiz, tutumlarımız, davranışlarımız, hatta değer yargılarımız bile süreç ile birlikte değişim gösterebiliyor.
Her basamakta deneyimlenen bu değişimin arka planında da profesyonel bir matematik yatıyor. Lisede, üniversitede matematikten kalanların bile ziyadesiyle hakim olduğu bir matematikten bahsediyoruz. Mantığı şu şekilde işliyor; kariyer basamaklarında zaman içerisinde yükselme gerçekleştikçe; daha önce X olan tercihler Y’ye evriliyor.
Sonuç olarak, profesyoneller de bulunmuş oldukları illüzyon içerisinde, X vs Y’nin arafında, depresif bir şekilde, helezonlar çizerek salınmaya devam ediyorlar.
Profesyoneller arafla yamanmış helezonları çize dursun, biz de profesyonel matematik örneklerine bakalım:
* Kariyerin başlangıç düzeyi basamaklarında Halı Saha’da, şirketin kartvizit bağımsız, farklı birimlerinden insanlarla futbol maçı yapılırken; kariyer basamakları artınca Kiteboard için rüzgar kovalanıyor.
* Kariyerinin başında bir mekanda sipariş esnasında temel soğuk içeceklere odaklanılırken, ilerleyen safhalarda nitelikli serin bir şarap talep ediliyor.
* Henüz kıdem kazanamamış profesyoneller, köfte, patates, tantuni, dönere abanırken; kıdem kazandıkça ibre Sushi’ye doğru dönüyor.
* Profesyonelliğin başlangıç düzeyinde ekonomik ve çeşitliliğin yüksek olduğu “Her şey dahil” temalı tatillere gidilirken; ilerleyen düzeylerde ise Gurme turlarına çıkılarak, “İtalya’nın X kasabasında A peyniri ve B şarabı deneyimleyeceğiz” yaklaşımı tercih ediliyor.
* Junior bir profesyonel: “Araba alabilirsem öpüp başıma korum. Hele bi de şirket benzin desteği atarsa, tadından yenmez.” diye düşünürken Senior bir profesyonel ise yıllık performans primi ile nasıl tekne alacağına odaklanıyor.
* Kariyerin başlangıç düzeyi basamaklarında; işe, toplu taşıma ile hayvan gibi kalın kışlıklarla gelinirken; kariyer basamakları artınca, şık yazlık kıyafetler havalı montlarla kamufle ediliyor.
* Kariyerinin başında, sağdan soldan kotik toplarcasına elden sigara düşmez iken, ilerleyen safhalarda “Sigarayı bıraktım artık puro içiyorum.” söylemi ağır basıyor.
* Henüz kıdem kazanamamış profesyoneller misafirliğe gittiklerinde ayakkabılarını evin dışında çıkarırken; kıdem kazanıldıkça ibre ayakkabı ile eve dalmaya doğru dönüyor.
* Profesyonelliğin başlangıç düzeyinde şehir merkezinde, mahalle kültürünün hala hakim olduğu, bakkal / kasap / manav ile kanka olunan, iki sokak ötedeki kafede arkadaşlarla buluşulabilen bir lokasyonda ev tercihi yapılırken; ilerleyen düzeylerde ise halktan uzak, korumalı, site içerisinde yer alan bir villa tercih edilip, profesyonel hayatın toksinlerinden doğal hayata yakınlaşarak arınmak hedefleniyor.
* Junior bir profesyonel her sabah işe gelirken su böreği ve poğaçaya abanırken, Senior bir profesyonel ise her daim üç beyazdan (şeker, un, tuz) uzak duruyor.
* Kariyerin ilk basamaklarında profesyoneller bayram tatillerinde memleketlerine ve / veya ailelerinin yanına el öpmeye giderken, basamaklardaki yükseliş sonrasında bayram tatilleri yurt dışı kaçamağı için fırsat olarak görülüyor.
Her profesyonelde yükselme, sıra dışı bir kariyer yapma, üst düzey yönetici olma ve refah düzeyini arttırma özlemi vardır.
Maeterlink’in meşhur sözüne göre, her insanın beyninde bir “Doğu köşesi” bir de “Batı köşesi” bulunmaktadır. Hiçbir insan için yüzde yüz batılı veya sadece profesyonel olma imkanı yoktur. Beynimizin bir köşesiyle Doğuya, bir köşesiyle de Batıya mensubuz. Ne kadar yükselirsek yükselelim, geçmişten getirdiğimiz değerlerimiz, tercihlerimiz, görgümüz hala bizi zenginleştiren, bizi biz yapan ve geldiğimiz noktaya bizi taşıyan unsurlar. Tek taraflı bir bağlanış bizi ruhi, yarım yamalak, sakat , hayriyetten mahrum bir varlık haline sokar.
12.10.2014 Tarihinde Radikal’de yayınlanmıştır.
y = f(yuce)
:)))) güzel olmuş.