"Enter"a basıp içeriğe geçin

Tespit İnsanları VI – Etkinlik Tespitleri

Tespit İnsanları VI – Etkinlik Tespitleri

Solunumlarını tespit yaparak gerçekleştiren insanlar…

Profesyonel bir tespit insanı; gittiği veya gitmediği tüm etkinliklere dair, iç sesinin öncülüğünde, seri ve acımasız yorumlar yapmaktan kendini alıkoyamaz. Yılların deneyimi ve travmaları ile biriktirmiş olduğu bok atma kütüphanesinde hazır bulunan soruları sorar, yorumları yapar ve etkinlikleri, etkinliklere giden profiller ile  birlikte kendinden emin argümanlarla kategorize eder. Kategorizasyon, modern profesyonel hayatın adam asmaca oyunudur.



Etkinlik Öncesi
* Profesyonel ekosistem yaşam destek puanına katma değer sağlayacak etkinlikler (Konferans, seminer, konser, sempozyum, workshop, sergi vs) itina ile listelenir.

 

* Listelenen etkinlikler, profesyonel sohbetler esnasında diyalog yaratma oranlarınının yoğunluğuna ve performans yönetimi puanlarına katkısına göre sıralanır.
“Oha olm gerçekten gittin mi? Çok iyiymiş yaaa. Keşke ben de gidebilseydim. Çok gitmek istedik ancak son dakika da Recep’in Pazartesi CEO’ya sunum hazırlaması gerekliliği ortaya çıktı, gidemedik.  Origamik İllüzyon ile ilgilendiğini hiç bilmiyordum, çok etkilendim” gibi söylemlere maruz kalma ihtimali yüksek olan etkinliklerden, düşük olanlara doğru sıralama yapılmalıdır.

 

* Süreç, etkinlik sponsorlarının kim olduğunu incelemek ile devam eder. Gidilmek istenen etkinliğe; para harcamadan, eş, dost, tanıdık, tanımadık aracılığı ile bilet bulmak her daim en büyük karizma kalemlerinin başında gelir. Ancak bulunan bileti, rutin bir şekilde gelen bir etkinlik davetiyesi gibi konumlandırmak süreci profesyonelleştirir.
“Olm ne çevresi var lan Setenay’ın, herhangi bir etkinliğe para verdiğini görmedim. Her yere davet ediyorlar”
Etkinlik sponsorlarında çalışan arkadaşlar aranır, rica minnet “Olm vardır lan sizin kontenjanınız, madara etmeyin beni, gelemezsem rezil olurum” diye davetiye talep edilir. Genelde davetiye temin edilir. Arkadaşa minnet ifadelerinde bulunulur.

 

* Etkinliğe gidileceği ile ilgili olarak şirketten ve rakip şirketlerden arkadaşlar mutlaka bilgilendirilir. Gidemeyenlere itina ile mesaj verilir. Twitter / Facebook gibi platformlarda: “Bu etkinlik kaçmaz”, “Sağolsunlar yine davetliyim”, “VIP’den izleyeceğim” vb mesajlar verilir.
* Etkinliğe özel kıyafetler giyilir, aksesuarlar takılır ve fotoğraflar çekilir. Fotoğraf çekimi esnasında; duruş sıradışı, kadraj mutlaka yamuk olmalı ve özel filtreler kullanılmalıdır. Bazı profesyonel akımlara gore, özellikle ayakkabıların (13-14 punto) ayrıca fotoğraflandığı da gözlemlenmektedir. Akabinde bu fotoğraflar etkinliğe gitmeden once “Geliyoruz Himmet… vs” mesajları ve ilgili hashtagler ile Instagram’da paylaşılır.

Etkinlik Esnası

 

 

* Etkinlik mekanına girmeden önce, etkinlik mekanı Foursquare’den ve Facebook Places’tan kontrol edilir. Eğer etkinlik bu platformlarda açılmamışsa hemen açılıp, arkadaşlara “Olm herifler etkinlik yapıyorlar, mekanı açmamışlar, ben açtım. Benim açtığım yere check-in olun” havası atılır. Etkinlik mekanı açılmış ise “İlk ben check-in oldum” havası atılır. Etkinlik süresi boyunca da mekan majorluğu için kan gövdeyi götürür.

* Rica, minnet davetiyenin alındığı arkadaş aranır ve mekan sahibi edasıyla “Bizim yerimiz nerdeydi?” sorusu sorulur ancak aranan arkadaşın işi başından aşkın olduğu için nazikçe sallar ve diyalogu sonlandırır. Serzenişte bulunarak etkinlik esnasında ayrılan yer bulunur.

* Gidilen mekanda eğer mal gibi ortada kalma ihtimali varsa, hemen ikram masalarından birine yanaşılır, içecek birşeyler alınır ve cep telefonu ile konuşmaya başlanır. Telefon ile konuşurken gözler fıldır fıldır zoom yapacağı bir tanıdık aramaktadır. Tanıdık bulunur ve telefon kapatılır. Tanıdığın yanına gidip: “Ne haber? Nasılsın? İşler nasıl?” muhabbetleri ile başlanır “Sen neredeydin? Pozisyonun neydi? Ne kadarlık bütçe yönetiyorsun? Sizin şirket şunu veriyor mu?” muhabbetleri ile devam edilir. Şirketler, iş dünyası ve Türkiye kurtarılır.

* Konuşma esnasında gözler yine geniş açıda hızla dönmekte, ve daha samimi bir tanıdık, ya da ilişki geliştirilmesi gereken “önemli bir şahıs” aramaktadır. Bulunduğu andan itibaren, arkadaşa “geliyorum, görüşürüz” tadında yüzeysel bir veda edilir.

* Hemen hedefe doğru ilerlenir. Genellikle “önemli şahıs” hakkında yüzeysel bir bilgi mevcuttur. Fenafil şirin ama bir o kadar da cool bir ifade ile “önemli şahıs”ın yanına gidilir, kendisinin ne kadar önemli biri olduğu, yaptıklarının takip edildiği ve takdir edildiği vurgulanır. Sonrasında kartvizit değiştokuşu yapılır. Eğer ortam müsait ise “önemli şahıs”tan bir kahve veya yemek randevusu koparılır. “önemli şahıs”larla birebir çıkılacak maçlarda her zaman daha katma değerli performanslar sergilenebilir.

* Gidilen etkinlik bir konser ise, çalınacak şarkılar konusunda hazırlıklı gidilir ve şarkılar hep bir ağızdan söylenir. Herkes profesyonelce şarkıya eşlik ederken, şarkı sözlerini bilmeden ırgat gibi sadece ağız oynatmak büyük itibar kaybettirir. Tercihen, her şarkının detaylı hikayesine vakıf olmak gerekir. Gözleri kapayıp kendini kaybetmek, vücuduna hakim olmadan sağa sola mal gibi salınmak imaj yönetimi açısından sıkıntılıdır. O salınımlar hiç unutulmaz.

* Gidilen etkinlik bir seminer, workshop, sempozyum vs ise; kulaklık takmak “dil bilmiyor, dile hakim değil”algısı oluşturacağından, konuşulanları anlamama riskini de alarak kulaklık takılmamalıdır. Takanlara da zavallı olarak bakılmalıdır. Nasıl olsa etkinliğin içerik kalitesi ile etkinlik ile alakalı atılan tweetler arasında ciddi bir korelasyon vardır. Bazıları, konuşmacıların ağızından çıkan herşeyi tweetledikleri gibi, kendi yorumlarını da tüm katılımcılarla paylaşmaktan çekinmezler. “Aslında beni çıkarsalardı ezerdim bu herifi de bakma işte… Biz de buradan tweet ile eziyoruz” mesajı verirler. İlgili mesajı müteakip, konuşmacının konu hakkında hiçbirşey bilmediğine, konferansın ne kadar yüzeysel olduğuna dair sohbete dalarlar. Soru / Cevap kısmına gelindiğinde ise, genel  kitle soru sormaya medeni cesaretleri olmamasına rağmen soru soranları, sordukları soruları, soruş biçimlerini acımasızca eleştirler. Eleştirilerini keyifle arkadaşları ile paylaşıp, soru soranı ne kadar özgün aşağıladığına dair prim yapıp arkadaşlarından aferin beklerler. Konferans bitiminde, konferansı verene gidilip teşekkür edilir. Az önce yüzeyselliğinden bahsedilen adamın ne kadar derin ve nitelikli konuştuğu ifade edilir.
 

 

Etkinlik Sonrası

* Etkinlik bitiminde arkadaşların daha kalabalık olduğu bir kümede “… dan geçecek var mı ?” zarfı atılır. Arkadaşları hemen oyunu okur, ama okuduğunu belli etmez ve sen nereye gideceksin diye sorarlar? Nazikçe “… ya gidiyorum. Sen nerelerden geçiyorsun?” diye sorulur. Kadirşinas arkadaş, adrese, kapının önüne kadar götürür. Bir sonraki ektinlik için sözleşirler, öpüşüp, koklaşıp ayrılırlar.

* Etkinlik mekanından ayrılırken deneyimlenebilecek trafik, sıkışıklık ve profesyonel görülmeyen operasyon yönetimine dair herhangi bir sıkıntı, mutlaka  sosyal medya paylaşımlarında yerini bulmalıdır.

* Etkinlik esnasında çekilmiş olan ham fotoğraflar, 37 farklı fotoğraf uygulaması ile paylaşıma hazır hale getirilerek Instagram ve Facebook’ta gururla paylaşılır, gelemeyenlere nispet yapılır.

* Etkinlik sonrasında, etkinlik hakkında, kimsenin söylemediği bir laf söylenmeye ve farklılaşılmaya çalışılır.“Her şey çok güzeldi ama keşke gitar akorlu olsaydı…”

* Etkinlik deneyimini derleyen güzel bir blog yazısı kaleme almak profesyonel içerik üreten post-modern tüketici ruhunu yansıtır.

* Davetiye konusunda yardımcı olan arkadaşa özel bir teşekkür emaili atılır.

* Türkiye’deki etkinliklerin henüz dünyadaki etkinliklerin seviyelerinden ziyadesiyle uzak olduğuna dair paylaşımlarda bulunulur.
Son…

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir