Yönetici İnsanları III

Yönetim için dünyaya gelen insanlar

Network / İlişki Yönetimi

* Profesyonel yönetici, hedeflerini çok net tanımlamış, hedefleri doğrultusunda kendini ve çevresini itina ile şekillendiren insandır. (Somut kariyer, iş, para, statü, tanışılacak insan hedefleri) Profesyonel hayatın acımasız fırtınalarına göre şekillenip, rotasız, rassal limanlarda kariyerini başkalarına yem edenlerden olmaz.

* Profesyonel yönetici, aldığı her nefeste, kendisini hedeflerine ulaştıracak etkili isimlerin listesini değerlendirir. Etki alanı ve hedeflerine katma değer sağlama kapasiteleri açısından yükselen ve düşen isimleri sürekli sıralar, statülerini güncel tutar. Akabinde bu listeyi “tanıdığı ve tanışmak istediği” kişiler şeklinde tasnif eder. Amele gibi her gördüğüne “Merhaba” demez. Her gördüğü ile tanışmaz. Her tanıştığına hayat hikayesini anlatıp samimi olmaz, malzeme vermez.

* Profesyonel yönetici, tanışmak istediği kişi ile buluşma öncesinde, o kişinin; güçlü yönleri, zaafları, hobileri, sevdikleri, sevmedikleri,  tutkuları ve  kendisini gururlandıran en büyük başarılarını içeren tek sayfalık bir özet bilgi hazırlayarak, buluşma esnasında da bu bilgilerden faydalanıp karşısındaki insanı etkiyeleceği ve kendi hedefleri doğrultusunda değerlendireceği hususunda emindir. Tanışmak istediği kişi ile bir araya geldiğinde ırgat gibi “Eeee Himmet Abi ne var ne yok? İkinci köprü inşaatı anamızı ağlattı vb” muhabbetlerine girmez.

* Network geliştirmek için tanışmak istediği kişilerin asistanları, sekreterleri ile iyi ilişkiler geliştirmek, hal hatır sormak, hediye göndermek, güvenlerini kazanmak; ne kadar güzel olduklarından, ne kadar şık giyindiklerinden bahsetmek; profesyonel network yönetimi sıralama turlarında pole pozisyonu almaktır.

* Profesyonel yöneticinin, tanışmak istediği insanlara ulaşmak için  Facebook, Twitter, Foursquare, gibi ortamlardan faydalanıp yüz yüze kahve içme seansı koparma doğrultusunda ilerlemesi; localı profesyonel beachlerden birinde denize şamdel ve donla girmesinden farksızdır.

* Profesyonel yönetici, kurduğu her ilişkide takipçidir. Tanışma eyleminin gerçekleşmesini müteakip email / tweet vs atıp kendini hatırlatarak, hal hatır sorarak, karşı tarafın ilgisini çekecek “burnunda top çevirmek, etrafında alev olan bir çemberden atlamak, sigara içerken sigarayı burnuna sokup nefes vermek, suyun içine dalıp hapşurmak” gibi bir paylaşımda bulunur.

* Ne kadar çok insan ile tanışılırsa, o kadar çok fırsat ile karşılaşabileğini ummak, origami ile komodo ejderi yapmaktan farksızdır.

* Profesyonel yönetici, yemeğini asla yalnız ve kendinden daha alt pozisyonlardaki kişilerle yemez. Her yemek okazyonunu hedefleri doğrultusunda bir fırsata dönüştürebilir. Altı aylık, makro bir yemek planına sahiptir. (Hangi gün, kiminle, nerede, ne yiyeceği, hangi konuları konuşacağı, hangi hedeflerle yemek yiyeceği bellidir.)

* Profesyonel yönetici, mekan sahipleri, headhunterlar, lobiciler, sivil toplum kuruluşu insanları, politikacılar, halkla ilişkiciler, gazeteciler, iş adamları gibi network’ü geniş olan kişilerle ense tokat ilişki kurmayı önceler. Asla; çaycı, tornacı, güvenlik görevlisi, rektifiyeci,  şöför, temizlik görevlisi, uzman, uzman yardımcısı, takım asistanı, filizlemeci, pürmüzcü, kültürcü, şiropraktör, vatman, franken food denetçisi, tarak fırçacı, maçacı, hamurkar, bükücü, su verici, kavurucu gibi insanlarla muhatap olmaz.

* Profesyonel yönetici, hızlıca sohbeti başlatabilecek, devam etmesini sağlayabilecek, arada bir yakınlık oluşturabilecek, karşıdakinin beğenisini hızlıca kazabilecek düzeyde ayaküstü konuşma sanatına hakimdir.  Hakimiyet sağlanamadığı takdirde her zaman işe yarayacak sekiz kelimeyi kullanır: “Sen bir harikasın. Daha çok şey anlat lütfen”

* Profesyonel yönetici, kariyerine katma değer sağlayacak üst düzey yöneticilerinin ilgilendikleri konular hakkında bilgi sahibi olduğu için düzenli olarak o konularla ilgili üst düzey yöneticilerine profesyonel makaleler (tercihen Harvard Business Review’dan) gönderir, kitaplar hediye eder. Yöneticilerle girilen tüm diyaloglarda söylemleri her daim o konulara bağlar.

* Profesyonel yönetici, ilişki geliştirmek istediği kişi/lerle tanışmak için kartvizitini hoyratça kullanmaktan imtina etmez.

Kişisel Gelişim Yönetimi

* Profesyonel bir yöneticinin, “origami ile bütçe yönetimi, sushi ile proje yönetimi, NLP ile koçluk, atlarla liderlik, yelken ile türev alma, thai & kick box ile business plan hazırlama, sucuk pişirme ile feedback verme, karpuz kesme ile kalite yönetimi, halden domates alımı ile müzakere teknikleri, komodo ejderleri ile inovasyonda süreklilik, gaz çıkarırken çakmakla alev yönetimi ve motivasyon, birbirinin bardağına tükürüp su içme yönetimi ve kurum kültürü, kiteboard ile sıradışı liderlik vb.” gibi her konuda  sürekli kendini geliştirmesi esastır.

* Profesyonel bir yönetici hayatta karşılaştığı her challenge ı:

  • “Abla, mesafe çok kısa alamam”
  • “Araba kullanırken, 12 punto topuk yüzünden frenle arama mesafe girdi ve ben de taksiye daldım”
  • “Dip boyasının geldiği bir iklimde dikkati kıyafet, ayakkabı ve çantaya kilitlemek”
  • “Üst yönetime sunum yaparken projeksiyon cihazının çalışmaması, sunumun içindeki videonun açılmaması”
  • “Diyetin zirvesindeyken Pelinsu’nun doğumgünü kutlaması için dışarıdan söyleden pasta, cup cake ve ponçik kombinasyonu”
  • “Hesabı yediye bölüp faturayı da yedi farklı şekilde alabilir miyiz? Ayrı ayrı expense yapacağız”

bir kişisel gelişim fırsatı olarak görür.

* Profesyonel yönetici, kişisel gelişim uzmanlarından düzenli olarak profesyonel danışmanlık alır. Gelişimlerini düzenli olarak takip ederler. Amele gibi 10 adımda liderlik, 12 adımda satış, 9 adımda dikiş, 7 adımda marka yönetimi, 6 adımda ara ütü, 4 adımda su bükme, 11 adımda pikaçu eğitmenliği vs gibi kitaplar okuyarak kişisel gelişim aksiyonlarına girmezler.

* Profesyonel yönetici kamuya açık network ortamlarında düzenli olarak, kişisel gelişimin yüzeyselliği ve piyasaya düşmesi hakkında serzenişte bulunur. Yüzeysel, konu ile ilgili deneyimi olmayan insanların yazdığı kitapları acımasızca eleştirir.

* Kendisinin takip ettiği kişisel gelişim kitaplarının, danışmanlarının ve yöntemlerinin tamamının yurt dışı kökenli olduğu vurgulanır.

* Profesyonel yönetici kişisel gelişim araçlarını kariyer hedefleri (CEO olmaya giden yol, CMO olmaya giden yol, süper kahraman nasıl olunur, Batman’i anlamak vs) doğrultusunda kullanır. Her kişisel gelişim aracına atlamaz.

* Profesyonel yönetici, kişisel gelişimin spiritüel kısmını her daim önceler. Bu bağlamda düzenli yoga yapmak, çakra açtırmak, baksı dansı yapmak, nefes atölyelerine katılmak, çevreyi feng-shui’ye göre düzenlemek, shiatsu eğitimi almak, radyestezi eğitimi almak, kristal taş terapisi yaptırmak, homoepati eğitimi almak, kinesioloji eğitimi almak, kiropratiğe hakim olmak, enerji kılıç ve kalkanları ile donanmak, telekinezi ve astral seyahat etmek çok profesyoneldir.

* Okuduğu kişisel gelişim kitaplarını odasının baş köşesinde sergilemek; profesyonel bir iş yemeği ortamında,  parmaklarını yalayıp, kompresör gibi kemiğin iliğini emerek yemek yemekten farksızdır.

* Her dakika Üstün Dökmen, Doğan Cüceloğlu gibi konuşup iş ortamında mesaj vermek, profesyonel bir toplantıda gazel okumaktan farksızdır.

* Profesyonel Yönetici, takip etmiş olduğu kişisel gelişim kitabının 17.sayfasında ya da aldığı danışmanlığın 2. Seansında mutlaka gelişmeye başlar.

* Kişisel gelişim kitabının üzerinde mouse kullanmak, karpuz kesmek, çokomel kağıdı düzleştirmek, dikiş kalıbı çizmek, kupon yapmak hiç profesyonel değildir.

Devam Edecek

Sosyal Medya Yönetimi

Seyahat Yönetimi

Özel Hayat Yönetimi