Yönetim için dünyaya gelen insanlar
Previously on Yönetici İnsanları (I, II, III, IV)
İletişim Yönetimi
Ofis Ortamı Yönetimi
Toplantı Yönetimi
Çalışanlarla İlişki Yönetimi
Network / İlişki Yönetimi
Kişisel Gelişim Yönetimi
Sosyal Medya Yönetimi
Seyahat Yönetimi
Seyahat ortamlarının sıcak atmosferlerinin, egolarına yenik düşmüş soğuk insanları idi profesyonel yöneticiler…
* Profesyonel yöneticinin sürekli yurt dışı seyahatinde olması: “Olm herif ne kadar önemli ve katma değerli biri ki; şirket O’nu sürekli sağa sola gönderiyor. Masraf yapıyor. Hayvan gibi lüks otellerde katılıyor.” mesajını doğru bir şekilde verdiğinden çok profesyoneldir.
* Profesyonel yönetici, dünyanın bir çok şehrinin harita detaylarını apartman / sokak / cadde / bulvar derinliğinde bilmelidir. “Hacım, tamam oradan sağdan devam et. X caddesi ile Y caddesinin kesişiminde efsane bir makaroncu yok mu? Tamam. Makaroncunun hemen yanından gir soldaki ilk apartmanın yanındaki mekan” detayını vererek bulunduğu pozisyona tesadüfen gelmediğini ispatlar.
* Genel olarak iş için yurt içinde seyahat etmek; kafaya sütyen takıp “İkizlere takke” diyerek pazarda satış yapmaktan farksızdır.
* Profesyonel yöneticinin tüm seyahat operasyonu, bireysel administrative assistantı (departman administrative assitantı bu şekilde kullanmak hiç profesyonel değildir) tarafından organize edilir.
* Seyahat organizasyon sürecinde, uçuş tercihin “Business Class” olduğu, otel tercihinin “Exclusive Suite” olduğu vurgulanmaz, bu zaten profesyonel yöneticiye dair herkesin bildiği genel geçer bir tercihtir.
* Seyahat öncesinde biletler print edilmiş bir şekilde şık bir zarfta gelirken aynı zamanda bilet bilgileri, gidilecek mekandaki hava durumu bilgileri, ülke hakkında genel brief SMS / MMS / email / BBM / Whatapp ile profesyonel yöneticinin iş telefonuna gönderilir.
* Profesyonel yöneticinin seyahat yönetimi sürecinde vize hususu kesinlikle gündeme bile gelmez. Pasaportunda hemen hemen her ülkeye ait, hatırı sayılı sürede (Schengen en az 5 senelik, Amerika ve İngiltere en az 10 senelik vs gibi) vize barındırmak profesyonel yöneticinin olmazsa olmazlarından biridir.
* Irgat gibi vize formu doldurmak, evrak toplamak, konsoloslukta sıraya girmek, parmak izi vermek, retina taratmak, “G….tünü yiyeyim abi, ne olur, uçak biletlerini aldık. Herkese anlattık gidiyoruz diye. Vizeyi ver de madara olmayalım, patlamayalım.” söylemlerine girmek, profesyonelliğe hiç yakışmaz.
* Seyahat öncesinde administrative assistant tarafından, mutlaka yurt dışı çıkış harcı yatırılır ya da harç pulu alınarak yöneticiye teslim edilir. Profesyonel yöneticinin havalimanında her kesimden halk ile birlikte aynı sıraya girerek harç pulu alması; Caddebostan plajında denize don ile girip çıktıktan sonra ayaklarını kuma gömmesinden farksızdır.
* Bilet, yurt dışı harcı, pasaport ve otel rezervasyon çıktısı prestijli ve Türkiye’de çok fazla bulunmayan bir markanın pasaport cüzdanına itina ile yerleştirilir.
* Uzman, uzman yardımcısının uçtuğu “Ekonomi Class” insanlarına acı veren valiz hazırlama süreci “Business Class” profesyonel yöneticileri için keyif veren bir verimlilik ve profesyonellik deneyimidir.
* Profesyonel yönetici, Türkiye’de bulunmayan bir markanın her yerde karşılaşılamayacak bir modeli olan bir (mutlaka 4 tekerlekli) valiz tercih eder. Çok fazla valiz ile profesyonel bir iş toplantısına katılma eğilimi; Almanya’dan araba ile gelip tüm varlığını (Nutellası, sakız ağdası, asetonu, tv koltuğu, apış arası pudrası, çocuk havuzu, çocuk kaydırağı, bijon anahtarı vb.) arabanın üzerine bağlayan gurbetçi zihniyetinden farksızdır.
* Profesyonel yönetici, valizine; mutlaka 100ml’den küçük şampuan, traş köpüğü, traş kremi, göz altı bakım kremi, nemlendirici, diş macunu, dış fırçası gibi makro ihtiyaçların seyahat için hazırlanmış mikro versiyonlarını, konu ile ilgili olarak satın alınmış fiyakalı kaplar ile koyar. Kiloluk kremler, parfümler, bakım setleri ile uçağa binerek, güvenlikte madara olmak hiç profesyonel değildir.
* Profesyonel yönetici uçuştan saatler önce havalimanına gelmez. Havalimanına geldiği esnada araç, hatırı sayılır kredi kartlarından birinin valesine araç teslim edilir. Dış Hatlar Gidiş bölümünden E Kapısı’ndan giriş yapılır. E Kapısı “Business Class” yolcular için ayrılmış özel bir kapıdır. Daha nazik ve hızlı bir güvenlik deneyimi yaşanır. Üzerinizdeki herhangi birşey öttüğü takdirde “bir daha geç” gibi bir söyleme profesyonel yöneticiler çok fazla maruz kalmazlar.
* Profesyonel yönetici, Boarding Pass’a pul yapıştırmaz. Bunun temelde iki nedeni vardır. Birincisi, pasaporta ne kadar çok pul yapıştırılırsa, profesyonel yöneticinin o kadar çok giriş çıkış yaptığı belli olur. Herkesin gözünde “Oha be olm adam amma girmiş çıkmış memlekete, hayvanlar gibi geziyor herif” imajı oluşur. Akabinde pasaportta yer kalmaz ve değiştirilmesi gerekir. Böylece herkesin gözünde “Oha be olm adam sürekli bir yerlere gitmiş bu kaçıncı pasaport” imajı oluşur. İkincisi ise, obsesif kompulsif kıllanmadır. Acaba Boarding Pass’ın üzerindeki pulu pasaport polisi kabul edecek midir? Acaba kaybolur mu? vs gibi soru işaretlerinden dolayı pasaporta yapıştırır.
* Profesyonel yönetici, kontuar numarasına ekrandan bakmaz. Genel olarak seyahatlerde gidilen prestijli mekanlar için ayrılan kontuarlar genellikle aynı olduğundan ve bu da sık uçan profesyonel yöneticiler tarafından bilinmektedir.
* Profesyonel yönetici boarding passini almak için en doğru sıraya en etkin yönelen insandır. Online Check-in sıraları genellikle az sıra olan yerlerdir. Online Check-in yaptırılmamış olunsa bile “Aaa yaptırmıştım, sistemde gözükmüyor olmalı” gibi söylemlerle bu kontuarda işlem yaptırılabilir. Profesyonel yönetici genellikle az valizle seyahat ettiği için pek fazla valiz verme eğiliminde değildir.
* Profesyonel yönetici, Business Class için ayrılmış ayrı pasaport sırasına girer. Sırada iş dünyasından kimler var süzülür. Tanıdık var mı yok mu kontrol edilir, veritabanları taranır. Var ise hemen merhabalaşıp hızlıca ne için nereye gittiği öğrenilmeye çalışılır. Lounge’ta görüşürüz söylemi ile sıraya devam edilir. Pasaport kuyruğu, Business Class da olsa çok atraksiyon yapılabilecek bir yer olmadığı için herkes paşa paşa sırasını bekler ve gerekli işlemleri geçerek Business Lounge’a doğru ilerler.
* Business Lounge’una girerken boarding pass görevliye gösterilir ve kendisine tadında bir business tebessümünde bulunulur. Akabinde hızlı ve emin adımlarla içeriye girilir. İçeri girerken kesinlikle ilk defa geliyormuş ya da bir özelliğini yeni keşfetmiş duruş imajı verilmemelidir. Lounge’a girildiğinde hızlı bir şekilde ortam süzülür. Tanıdık birileri var mı? Tanışmak gereken birileri var mı? Sorularının cevabı aranır. Bu arada mümkünse priz yanı boş bir yer de bakakoyulur. Eğer tanıdık ya da tanışılması gereken birileri yok ise bilgisayara ya da ipad e talim edilir. Tanıdık ya da tanışılması gereken birileri var ise kendisine yakın cenaha yerleşilir. Akabinde atıştırmalık ile birlikte gidecek içecek birşeyler alınır. Deneyim sürecinin uçak fazı da olduğu için karınlar tıka basa doldurulmaz. Hayvan gibi pideye, içkiye, tatlılara, pilava, kebaba abanmak ve uçaktaki ikrama yer açmak için tuvalete girmek hiç profesyonel değildir.
* Profesyonel yönetici, bütün havayollarının loyalty programları ve loungeları hakkında detaylı bilgiye sahiptir. Yeri geldiğinde “ Turkish Airlines’ın CIP’si ne ki? Asıl Dubai’de Emirates’in Executive Lounge’unda kese köpük bedava” gibi söylemlerle fark yaratır.
* Boarding zamanı geldiğinde, yine hızlı, emin ve özgüvenli adımlarla ilgili kapıya doğru yürünür. Kapının önüne gelindiğinde sote bir yere oturup “ekonomi class” ın binişini izlemek çok profesyoneldir. Profesyonel yönetici uçağa mutlaka en son biner. Bu yüzden tüm yolcular uçağa binerken yabancı dergi ve / veya kitap okunur satıraralarında “ekonomi class” kesilerek analiz yapılmaya çalışılır.
* Uçağa binerken uçuş ekibi nazik bir şekilde selamlanır. Takım elbise çantası itina ile kabin memuruna, boarding pass ile birlikte verilir. Kabin memuru da takım elbise çantasını itina ile dolaba asar.
* Business Class’ta en prestijli yer 1A′dır. Tüm prokotol üyeleri, VİPler, CİPler, profesyonel yöneticiler buraya oturmak için elinden geleni ardına koymazlar. Sıra, arkaya yaklaştıkça statü düşmektedir. 4. 5. sıralar neredeyse adamdan sayılmazlar.
* Biner binmez kabin memurunun ikram ettiği içkilerden alınır. İçkileri boşa gitmemesi gerekmektedir. Yerleştikten sonra dağıtılmamış ise hemen gazete talep edilir. Mümkünse biri konvansiyonel, biri profesyonel yöneticinin dünya görüşünü ifade eden, biri de ingilizce olan en az üç adet gazete talep edilir.
* Uçuş esnasında kullanılacak malzeme çantası ve terlikler teslim edildikten sonra, ayakkabılar kontrollü bir şekilde çıkarılır ve uçuş çorapları giyilir. Terlikler duruma ve tercihe göre giyilecektir. Koltukların tuşlarına olan hakimiyet kabindeki diğer yolculardan anlamlı düzeyde farklılaştırıcı bir unsurdur. Hala bir sürü profesyonel yönetici kabin içi eğlence platformunun ekranını çıkarmayı bile beceremez iken bu konuda meleke kespetmiş profesyonel yöneticiler büyük beğeni ve takdir topladıkları gibi koltuk ve uçak içi eğlence platformu ile ilgili olarak kabinde kanaat önderi olurlar.
* Bir taraftan kabin içi eğlence platformu ile haşır neşir olunurken bir taraftan da soğuk tabağı için gerekli hazırlıklar yapılır. Alınan soğuk tabağının tamamını yemek kişisel imaj açısından çok şık durmayacağından belli parçalar dokunulmadan bırakılır. Sıcak siparişinde kabinin tansiyonuna göre haraket edilir. Herkes et, pilav, kebab vs söylüyorsa mümkünse balık tercih edilir. Profesyonel yönetici, verilen hangi çatal, bıçağın hangi yemek ile nasıl ve ne zaman kullanılacağı konusunda üstadtır.
* Yemek faslı bittikten sonra profesyonel bir içeçek eşliğinde kitap ve dergi faslı başlamaktadır. Özenle seçilmiş bir kitap (piyasada her yerde çok sık rastlayamayacağımız cinsten, tercihen ingilizce ya da iPad üzerinden Amazon’dan alınmış bir kitap) ve dergi (monocle tadında) okuma deneyiminin ifadesinde başrol oynarlar.
* Kitap ve dergi faslını müteakip koltuk ayar optimizasyon süreci ile hafif uyku moduna geçilebilir. Burada önemli olan hızlı ve kendinden emin haraketlerle koltuğu uyku konumuna getirebilmek ve battaniyeyi doğru ve etkin bir şekilde üzerine konumlandırabilmektir.
* Seyahat esnasında ağızdan salyalar akıtıp hayvan gibi horlayarak uyumak, profesyonel yöneticinin bu zamana kadar yönetmiş olduğu profesyonel imajı ve diplomaları musalla taşına yatırır.
* Seyahat esnasında hayvan gibi bütün filmleri izlemek, kahkahalarla gülmek, böğürerek ağlamak büyük puan kaybettitirken. Profesyonel müzikleri dinleyip bir şeyler okumak daha çok profesyonel yöneticiye yakışandır.
* Kabin içerisinde koltuklar arasında tanışmalar, konuşmalar, koklaşmalar, duruma göre yer yer tadında yiyişmeler olabilir. Bu sürece dahil olan kişilerin pozisyon, çalıştıkları şirket, yönettikleri bütçe, sahip oldukları kurum gibi kriterlere göre dahil olunur ya da olunmaz.
* İniş öncesinde gidilen ülkeye giriş için dağıtılan formlar doldurulur. Formda yer alan yanınızda ne kadar para var sorunu kabindeki diğer kişilerin nasıl cevapladığına dair zımni bir araştırma içerisine girilir. Ortalamaya göre meblağ yazılır. Bu süreçte sağdan soldan kalem istemek hiç profesyonel değildir.
* İniş işlemi hissedilir, daha anons yapılmadan gerekli tertibat alınır. Saatler inilecek ülkenin saatine göre ayarlanır. Uçak yere indikten sonra dağıtılan “Priority Pass” kartları ile birlikte uçak terk edilir, uçak terk edilirken kabin ekibine ve pilota, business tebessümü eşliğinde teşekkür edilir.
* Uçaktan iner inmez “Priority Pass” okları takip edilerek pasaport kuyruğunun acısını hissetmeden ülkeye süzülürek giriş yapılır.
* Havalimanı çıkışı esnasında mutlaka profesyonel yöneticiyi almak için gelmiş bir profesyonel bulunmaktadır. Bekleyen kişinin elinde; profesyonel yöneticinin adının elle yanlış olarak yazıldığı A4 kağıt olması, iş görüşmesinde elini koltuk altına götürerek, koltuk altından gaz çıkarmaktan farksızdır.
* Profesyonel yönetici mutlaka üst düzey bir araç ile havalimanından alınmalı ve otel transferi esnasında kendisine hızlıca gelmiş olduğu ülke ile ilgili brief verilmelidir.
* Profesyonel yönetici otele check-in yaptırdıktan sonra kendisi için hazırlanmış executive suite odaya doğru ilerlerken ilgili çalışana kendi yerel paraları üzerinden hatırı sayılır bir bahşişi verir hemen akabinde bu bahşiş miktarını kendine not eder ve expense yapar.
* Otel odasında mutlaka kendisi için hazırlanmış; meyve sepeti, seçkin içkiler, gidilen yere ait özel hediyeler, ıslak imzalı özel bir hoş geldin mektubu, kese seti, kına, ponza taşı, demir hindi şerbeti, levye, egzantrik mili, evcilleştirilmiş golgi aygıtı vb. hediyeler ile karşılaşır.
* Otel odası henüz dağılmadan; kalınan otelin ne kadar havalı, ne kadar lüks olduğunu belirten detaylı oda fotoğraflarını Instagram Nashville filtresi ile çekip “Hep geliyoruz, böyle yerlerde kalıyoruz sıkıldık artık, insan salaş yerleri, samimiyeti, memleketini özlüyor!” tadında bir söylem ile paylaşılmak çok profesyoneldir.
* Otel odasında hayvanlar gibi mini barda ne var ne yok yemek, ya da otelin yakınındaki bir markete gidip hayvanlar gibi abur cubur vs alıp otel odasında yemek; bayi toplantısında sahnede konuşma yapan CEO’nun ensesinden öpüp kaçmaktan farksızdır.
* Seyahat esnasında kirlenen tüm kıyafetleri don, sütyen, çorap dahil otelin kuru temizlemesine vermek ve “Biz profesyonel yöneticiler her zaman donlarımızı kuru temizlemeye veriyoruz” mesajını vermek önemlidir.
* Otel odasındaki tüm havluları bir gecede kullanmak ve sonrasında sağa sola fırlatmak, küveti doldurmak, ekstra küvet şampuanı istemek, tuvaleti temizlememek, yatağı toplamamak, hatırı sayılır outletlerden yapılan alışverişlerin poşetlerini, kıyafet etiketlerini sağa sola atmak ve “Herkesin uğraştığı temel konularla uğraşmaya vaktim yok. Çok önemli işlerim var onları yetiştirmeliyim. Nasılsa otel çalışanları bunların hepsini gerçekleştirmek için para alıyorlar” imajını vermek çok profesyoneldir.
* Ücretsiz internet bulabilmek için otelin her noktasını arşınlamak, her noktadan çekme ihtimali olan ücretsiz wirelessları yakalamaya çalışmak; işeyerek olimpiyat ateşini söndürmekten farksızdır.
* Sabah erkenden kalkıp otelin spor salonunda aktif spor yapmak ve “Sürekli seyahat ediyorum ama seyahat esnasında prensiplerimden kişisel bakımımdan taviz veremem. Dolayısıyla sporumu, manikürümü, pedikürümü ve sir ağdamı seyahatta bile olsam ihmal etmem” mesajını vermek önemlidir.
* Gün içerisinde toplantılar bittikten sonra akşam yemeğinden önce otelin profesyonel spa merkezinde masaj yaptırmak, akabinde bilimum vücuda faydalı yeşil çaylara abanmak çok profesyoneldir. Spa merkezine girerken “Happy Ending ve / veya rahatlama var mı? | Arkadaşlarla grup olarak girebilir miyiz? | Peştemal giymesek olur mu? | Ekstra hizmetleriniz var mıdır?” gibi sorular sormak, yönetim kurulu toplantı odasında, üst yönetime, uzun eşek oynarken yakalanmaktan farksızdır.
* İş seyahati esnasında, gidilen yerin en prestijli michelin yıldızlı restaurantlarına gitmek rezervasyon yaptırmış olmalarına rağmen herkesin kapıda kuyruk olduğu restaurantlara elini kolunu sallayarak girmek ve girerken “Nası kodum, ameleler? Siz hala bekleyin kapıda mal gibi” mesajını vermek büyük puan kazandırır.
* Gidilen yerin en prestijli michelin yıldızlı restaurantlarında; mönü, sunum, ve restaurantın ortamını ifade eden özgün kadrajlı, Instagram Sutro filtreli çekilen fotoğraflara ek olarak mutlaka yenilen yemek hakkındaki know-how ı gösterecek özgün yorumlara da yer verilerek paylaşımda bulunulmalıdır.
* İş seyahati esnasında gece eğlencesi için gidilen mekanın girişi ve içki sunumları ile ilgili fotoğraf çekip ve “Ulan Türkiye’deki mekanlar, bunların yanında çay bahçesi gibi kalır. Bir de buralarda kızlar teklif ediyor” mesajı verilir.
* İş seyahati esnasında gece eğlencesi için çıkmış profesyonel yöneticinin; hayvanlar gibi sarhoş olması, sağa sola kusması, sabah toplantı yaptığı adamların kendisini otele bırakması, sabah toplantı yaptığı bayanlara yazması, ortamda yüksek sesle geğirip ilgi çekmeye çalışması, burnunda top çevirmesi, ateşli çemberden atlamaya çalışması, çıplak denize girmeye çalışması, alkol bükücü olduğunu iddia etmesi gibi aksiyonlarda bulunması, CEO’nun tüm şirkete video conference call eşliğinde seslenirken arkasından birinin tavşan yapmasından farksızdır.
Devam Edecek
Özel Hayat Yönetimi
İlk Yorumu Siz Yapın